Search
Close this search box.

Na sastanku o obnovi stare crkve sv. Martina prihvaćen koncept idejnog projekta: Sakralna, kulturna i turistička namjena najpoznatijeg simbola Dugog Sela

Idejni projekt obnove crkve sv. Martina na Martin bregu (valorizacijski koncept) bila je tema današnjeg sastanka održanog u Maloj vijećnici Grada Dugog Sela. Prezentaciju obnove, u 3 D animaciji, predstavili su tvorci projekta Damir i Ivan Foretić iz tvrtke „Foretić i sinovi“.
Sastanku su nazočili predstavnici Ministarstva kulture Ana Matanić iz Konzervatorskog odjela u Zagrebu, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu za područje Zagrebačke županije Amelio Vekić, mons. Nedjeljko Pintarić moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu, župnik Župne crkve sv.Martina biskupa vlč. Slavko Kresonja, uz gradonačelnika Nenada Paniana i zamjenicu Jasminku Kokot Bambić, pročelnika za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko te voditeljicu projekta NewPilgrimAge/Novo hodočasničko doba Zvjezdanu Budor Klarić.
Ona je podsjetila kako je obnova stare crkve sv.Martina u Prozorju jedan od ključnih projekta Grada u sklopu NPA, međunarodnog projekta iz Europskog fonda za regionalni razvoj – Interreg za Središnju Europu, a u kojem Dugo Selo sudjeluje kao jedan partnera uz Mađarsku, Sloveniju i Italiju. Cilj je zajednička suradnja svih partnera na promociji i turističkoj valorizaciji martinske baštine.
Svi sudionici sastanka složili su se s konceptom projekta obnove. Prema idejnom projektu, izvodila bi se u fazama s time da je prva u tijeku, uz arheološka istraživanja. Naglašeno je kako je potrebno čim prije krenuti sa statičnom stabilizacijom. Obnovio bi se toranj, vratila barokna lukovica s vidikovcem, obnovio brod crkve kao replika sa staklenom ovojnicom s fotonaponskim ćelijama, pogodnom za izložbe i druge kulturne namjene. Objekt bi zadržao sakralnost, objedinjavajući povijest, vjeru i život jednog kraja, naveo je vlč.Kresonja. Inicijativu o obnovi, o kojoj se već dugo govori, pozdravio je mons. Pintarić.

Kako je kazao gradonačelnik Panian, obnovljena crkva iz 1209. godine, simbol ovog grada i prva crkva u Hrvatskoj na koju je postavljena Stopa sv.Martina, bila bi vrhunska atrakcija i to je postignuto nakon 800 godina. Nakon dogovora s Nadbiskupijom kao vlasnikom, krenulo bi se u izradu glavnog projekta. Po procjenama, vrijednost obnove kreće se od 6 do 10 mil.kuna, a projekt bi se aplicirao i na EU fondove.

„U sporazumu s vlasnikom, a to je Nadbiskupija, odredit ćemo odnose između njih i Grada. Nakon ovog idejnog, krenuli bismo u realizaciju glavnog projekta uz savjetovanje konzervatora i svih zainteresiranih strana. Nakon toga idemo na apliciranje na fondove EU, gradove prijatelje i na sve one koji mogu donacijama sudjelovati. Ideja koja je krenula od arhitektonskog studija Foretić, Grada, Konzervatorskog odjela, Nadbiskupije – napokon smo na tragu projekta koji bi mogao zaživjeti u iduće dvije godine, krenuti u obnovu putem EU fondova i sredstava Grada. Objekt bi imao tri namjene – sakralnu, kulturnu, turističku i kao takav bio bi središte okupljanja cijelog kraja na jednom mjestu, cijele Hrvatske, Europe i naposljetku, cijelog svijeta“, izjavio je Panian o daljnjim koracima koji će se poduzeti kako bi se krenulo s realizacijom.

Izgled obnovljene crkve na Martin bregu pogledajte ovdje https://www.youtube.com/watch?v=0S0ZLshBXFM

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content