NA SNAGU STUPAJU NOVE EPIDEMIOLOŠKE MJERE

Od 9. travnja stavljaju se izvan snage gotovo sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se tiču svih dosadašnjih ograničenja. Ostaje samo obaveza maski za zaposlenike i pacijente u zdravstvenom sustavu i zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja za starije osobe i osobe s invaliditetom, kao i za posjetitelje korisnicima. Druga odluka, koja će ostati na snazi je Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali po bitno olakšanim kriterijima. Što se tiče COVID potvrda, na nacionalnoj razini, one se još mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali.

 

Stožer se na taj korak odlučio zbog znatno povoljnije epidemiološke slike u Hrvatskoj u odnosu na kraj prošle i početak ove godine, iz kojeg razloga posljedice zarazne bolesti COVID-19 na stanovništvo i javno zdravlje na nacionalnoj razini više nemaju značajniji utjecaj, a zdravstveni sustav više nije opterećen kao što je bio prije nekoliko mjeseci.

S obzirom na ovakve podatke, donesene su odluke kojima se ukida najveći dio uvedenih epidemioloških mjera, s tim da bi i dalje ostala obaveza korištenja medicinskih maski ili maski za lice za neke kategorije osoba, dok bi se nekim kategorijama osoba korištenje maski samo preporučilo.

Obveza nošenja maski ili preporuka nošenja maski

Obaveza nošenja maski propisana je kao obaveza samo u okolnostima koje su i dalje procijenjene kao okolnosti visokog rizika, a u okolnostima koje su trenutno procijenjene okolnostima nižeg rizika, daje se samo preporuka za korištenje medicinskih maski ili maski za lice. Osnovna razlika u odnosu na staru odluku je da će korištenje maski u najvećoj mjeri, osim u okolnostima u kojima je njihova primjena obavezna, ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinca, a ne o nadziranju i zapriječenim sankcijama“, pojasnio je potpredsjednik Vlade RH Božinović, skrenuvši pozornost i na dodatni element u korist ovakve odluke, odnosno dolazak toplijeg vremena, uz što se veže češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje nego što li je to karakteristično za zimsko razdoblje.

Ograničenje prelaska preko granice

Odluka o privremenom ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske je usklađena s preporukama Europske komisije. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Republiku Hrvatsku, bez obzira iz kojih zemalja i zbog kojih razloga se dolazi. Naime, državljani trećih zemalja koji će dolaziti u Hrvatsku moći će prelaziti granicu bez dokazivanja razloga zbog kojeg dolaze, odnosno bit će dovoljno da ispunjavaju epidemiološke uvjete, da posjeduju COVID potvrdu. Što se tiče osoba koje u Hrvatsku dolaze iz država članica Europske unije, njima više neće biti potrebna COVID potvrda za ulazak u Hrvatsku. Postoji iznimka s obzirom na specifičnost situacije, ograničenje prelaska neće se odnositi na raseljene osobe iz Ukrajine, koje dolaze u Republiku Hrvatsku.

Sve odluke možete detaljnije pogledati OVDJESkip to content