Nacionalni projekt „Živimo život bez nasilja“ predstavljen učenicima grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica: Poruka je jasna – nasilju nulta stopa tolerancije

Oko 360 učenika sedmih razreda iz osnovnih škola – „Josip Zorić“ i „Ivan Benković“ iz Dugog Sela, OŠ „Rugvica“ i „Stjepan Radić“ iz Božjakovine sudjelovalo je jučer u nacionalnom preventivnom projektu Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta –  „Živim život bez nasilja“ koji je usmjeren na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji, nasilja među mladima te izgradnje kulture nenasilja i tolerancije. Provodi se već petu godinu za redom (od protekle godine u suradnji s ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta) organizacijom niza aktivnosti na temu nenasilja i tolerancije kako bi se učenici osnovnih škola senzibilizirali na problem nasilja među mladima.

O samom projektu bilo je riječi na konferenciji za medije održanoj u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela na kojoj su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo, predstavile aktivnosti i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta. „Rezultati višegodišnjeg provođenja projekta „Živim život bez nasilja“ vidljivi su i u statističkim podacima“, istaknula je voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, „u kategoriji kaznenih djela učeničkog nasilja u 2013. godini zabilježeno je 3.175 slučajeva, dok su 2014. godine pali na 2.889 slučajeva, dok je s druge strane u porastu broj kaznenih djela na štetu maloljetnih osoba i djece i to za 18% – u 2014. godini 4.592 slučajeva“. Predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo navela je kako je generacija učenika sedmih razreda najosjetljivija u psihološko-socijalnom razvojnom smislu te je iz tog razloga izabrana kao ciljan grupa, a  i statistika pokazuje kako se slučajevi nasilja više događaju u osnovnim školama, nego u srednjim. O opravdanosti i uspješnosti provođenja projekta govori i činjenica kako je isti 2013. godine osvojio nagradu za najbolji projekt primarne prevencije na dodjeli Europske nagrade za prevenciju kriminaliteta (ECPA).

-Vjerujemo kako će projekt doprinijeti pozitivnim promjenama među mladima, reako je tom prilikom gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić koji je također izrazio zadovoljstvo implementacijom nacionalnog projekta i na našem području. „Grad Dugo Selo konstantno drži visoko mjesto u državi s prirodnim priraštajem i vitalnim indeksom stoga podržavamo ovaj projekt u cilju smanjenja stope nasilja u svim segmentima“, poručio je gradonačelnik Velić.

Kampanja „Živim život bez nasilja“ sadrži tri međusobno povezane komponente. Prva komponenta realizirala se u svim školama na području grada Dugog Sela, općine Brckovljani i općine Rugvica, s učenicima 7. i 8. razreda. Održane su interaktivne radionice na kojima su se učenici upoznali s problemima nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprečavanja i prijavljivanja te ih se ujedno educira po pitanjima nenasilja i tolerancije. Druga komponenta odvija se u suradnji s umjetnicima radi daljnje socijalizacije mladih te im se kroz umjetnički izražaj pokazuje kako mogu kreativno provoditi svoje slobodno vrijeme, dok se u trećoj komponenti učenici u interaktivnoj parlaonici kroz debate osvrću na prikupljene informacije te u osobnim osvrtima izlažu svoja razmišljanja na pitanja nenasilja, tolerancije i nediskriminacije.

U projekt su uključeni i umjetnici  – Zijah Sokolović koji je ujedno i UNDP-ov ambasador dobre volje za toleranciju i nenasilje s tematskom predstavom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“. Predstava održana u dvorani KUD-a „Preporod“ polučila je veliki interes, tako da su je pratili gotovi svi sedmaši iz naših osnovnih škola, kao i njihovi nastavnici, ravnatelji te predstavnici Grada Dugog Sela, Općine Brckovljani, Općine Rugvica i Policijske postaje Dugo Selo. Glumci teatra THE/ARTO Ivana Krizmanić i Vedran Komerički gledateljima su demonstrirali koje sve vrste i razine nasilja postoje, koje je ponašanje dolično te koje nije, a u programu su također sudjelovali i jazz pijanist Matija Dedić, glazbeni bend „Apokalipso“ te glumac Zlatan Zuhrić koji je uz Sandru Veber bio i voditelj programa.Skip to content