„NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT“: Prosudbeno povjerenstvo u obilasku našega vrta!

U organizaciji MZOS-a i HRT-a projekt „Najljepši školski vrtovi“ ove godine slavi 20. obljetnicu. Njegovanje školskoga vrta naša je dugogodišnja praksa, a rezultate intenzivnoga rada u srijedu,  24. rujna, procjenjivalo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Lidija Komes, urednica ekološke emisije „Slušaj kako zemlja diše“ i voditeljica projekta, Ljiljana Awad, producentica projekta, Astrid Horvat, načelnica Uprave za zajedničke projekte MZOS-a, i Vesna Cetin Krnjević, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

S obzirom na veliku površinu našega školskog vrta bilo je potrebno dobro razraditi i osmisliti elemente koji će predstavljati biološku raznolikost biljnog i životinjskog svijeta, a istovremeno biti i međusobno usklađeni. U razgledavanje i obilazak vrta povjerenstvo su povele ravnateljica Mara Mamuza i učiteljica prirode i biologije Sonja Grgac, koja je ujedno i voditeljica svih aktivnosti vezanih za naš školski vrt.

Povjerenstvo je tako krenulo od kamenjara na samom ulazu u školsko dvorište, zatim su prošetali stazom uz živopisni kamenjar s velebitskom degenijom na sjevernoj strani, gdje se nalazi i dio s rijetkim i zaštićenim biljkama (ginko, tisa, božikovina) te kutak sa starim cvjetnim sortama (dalije). Povjerenstvu se svidio i dio gdje se nalazi edukativni smjerokaz, ali osobito su se oduševili površinom uz blagovaonicu gdje se nalazi bazen s močvarnim biljkama (vodena leća, lopoč, lokvanj, pampas, perunika, šaš, vrba, hortenzija) u koji se odnedavno doselila i jedna žaba. Šetnja se dalje nastavila voćnjakom i povrtnjakom koji su osvojili povjerenstvo.

Učiteljica Grgac istaknula je odgojno obrazovnu svrhu školskoga vrta. Učenici pod mikroskopom proučavaju sastav vode iz bazena, na licu mjesta mogu vidjeti alge i upoznati zaštićene vrste i endemsku velebitsku degeniju. Također, učenici svjedoče cijelom ciklusu rasta i sazrijevanja biljaka, osobito u povrtnjaku, gdje učenici biljku siju, promatraju njezin rast te napokon ubiru i plodove. Osim toga učenici uče čuvati biljke, osvještavaju važnost biološke raznolikosti, a svoja znanja prenose dalje, na svoje roditelje i širu zajednicu.

Nakon obilaska školskoga vrta članice povjerenstva kušale su i naše plodove, odnosno proizvode pravih ekoloških standarda: svježe i sušene jabuke, pekmez od šljiva, domaći višnjevac i  ciklu. Druženje se završilo pozivom na proslavu povodom 20. obljetnice postojanja projekta, kada će pobjednicima biti uručene i nagrade za najljepši školski vrt 2014. godine.

Lada Grdan

 Skip to content