Nova vizura grada Dugog Sela: ZAVRŠEN NAJVEĆI DUGOSELSKI PROJEKT REVITALIZACIJE BROWNFIELD LOKACIJE „KULTURNI CENTAR ZA POSJETITELJE U DUGOM SELU“ VRIJEDAN 1,9 MIL. EURA

Grad Dugo Selo proveo je EU projekt za revitalizaciju brownfield lokacija za preuređenje starog Doma zdravlja u Kulturni centar za posjetitelje.

Projektom je izvedena rekonstrukcija i prenamjena postojeće građevine, napuštene zgrade bivšeg Doma zdravlja u Dugom Selu u Kulturni centar za posjetitelje kako bi se riješio kvalitativni i kvantitativni nedostatak javne kulturne infrastrukture.  Projekt je vrijedan 1.907.451,38 eura (14.371.692,45 kuna) za koji su dodijeljena bespovratna sredstva EU u iznosu od 85% tj. 1.620.900,21 eura (12.212.672,64 kn). Projekt se provodio u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na završnoj konferenciji održanoj danas 22. ožujka 2023. godine gradonačelnik Nenad Panian istaknuo je kako ova zgrada ima dugu povijest od palače preko zatvora i Doma zdravlja, a planiranje projekta je započelo davne 2006. godine. „Godine 2017. je projekt obnovljen, 2019. prijavljen na natječaj za EU sredstva, i evo nas danas u novim prostorima. Kulturni centar za posjetitelje bit će prostor koji će živjeti svaki dan, kroz koji će prolaziti ljudi. Uz gradske aktivnosti, povijest, učenje, užitak pisanja, slikanja, fotografiranja, pjevanje, čitanje, sve su aktivnosti koje ćemo ovdje provoditi. Ovo će postati ustanova, a grad Dugo Selo regionalni centar kulture. Svi projekti koje provodimo, ulaganja koja planiramo i investicije koje su u tijeku imaju jedan cilj, a to je stvarati uvjete kojima ćemo zadržati mlade u našem gradu.“ Zahvalio se svima koji su radili na projektu te se raduje novom – prijavi na natječaj za opremanje zgrade za što će biti potrebno oko 1 milijun eura. Dobivena je uporabna dozvola, projekt uređenja interijera je gotov te se čeka natječaj. Ako ga ne bude, Grad će izdvojiti vlastita sredstva i do kraja godine se očekuje da će cijeli prostor biti u funkciji, naveo je gradonačelnik.

Zahtjevan projekt preuređenja starog Doma zdravlja radio se uz brigu konzervatorskog zavoda (s obzirom da je zgrada kulturno dobro) te nadležnog ministarstva, a vezano za zaštitu životinja odnosno zbog rijetke vrste šišmiša koje se smjestila u potkrovlju. To je druga u Hrvatskoj, a treća u Europi kolonija šišmiša po veličini. “To nas je koštalo dodatnih 800.000 kuna, ali smo izrazito ponosni i na taj dio projekta jer smo time svrstani  među najbolje projekte zaštite životinja kod obnova javnih ustanova u Europi”, dodao je Panian.

Obnovljeni KUC s najmodernijom opremom imat će multifunkcionalnu djelatnost: stalni muzejski tj. galerijski postav sa svetomartinskom baštinom, tradicijom templarskog reda te eksponatima industrijske povijesti grada u prizemlju; dvorana Gradske vijećnice s multifunkcionalnom ulogom na katu; sedam učionica za edukativne sadržaje s mobilnim pregradnim stijenama za prilagođavanje potreba održavanja skupova, koncerata i događanja u potkrovlju.

Dean Dragičević, pročelnik za financije i komunalno gospodarstvo Grada Dugog Sela naglasio je kako je iznimno ponosan na ovaj projekt i cjelokupni tim koji je dao doprinos za njegovo provođenje. „Zgrada je s godinama mijenjala namjene, a na kraju ostala prazna i zapuštena. Uvidjeli smo da ovaj vrijedan prostorni resurs – brownfield lokaciju možemo  obnoviti EU sredstvima. Iako su mnogi bili skeptični, prijavili smo se natječaj, uspjeli dobiti sredstva i provesti do sada najveći gradski projekt u kojem će se odvijati niz kulturnih aktivnosti, ali i onih vezanih uz rad gradske uprave.“

„Brownfield“ lokacije su napuštene, prazne ili nedovoljno iskorištene nekretnine koje su se prestale koristiti u svojoj izvornoj namjeni, te kao takve predstavljaju prekide u kontinuitetima gradskih slika, kao i degradiranje životne sredine u sociološkom, ekonomskom, estetskom i drugom smislu.

Stara zgrada Doma zdravlja je povijesna i višestoljetna građevina u samom centru grada Dugog Sela, pa je projekt ujedno doprinosio zaštiti, obnovi i valorizaciji kulturne baštine. Objekt je kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara RH pod oznakom P5393 (historicistička palača s kraja 19. stoljeća čiji su prvi vlasnici bili grofovi Draškovići).

Završetkom projekta ispunjeni su njegovi ciljevi:

  • podizanje razine kvalitete života stanovnika,
  • unapređenje kulturnog života u Dugom Selu i okolnim općinama kroz poboljšanje dostupnosti kulturnih sadržaja,
  • očuvanje kulturnog identiteta Grada i poboljšanje njegovog vizualnog izgleda,
  • podizanje svijesti o važnosti kulturne baštine i o učinkovitosti alternativnih izvora energije,
  • povećanje stručnog osoblja za rad u kulturnim ustanovama,
  • podizanje kvalitete i atraktivnosti kulturnog i kreativnog stvaralaštva u Dugom Selu i
  • razvoj kulturnog turizma i povećanje prihoda u kulturi


Skip to content