Prijem kod gradonačelnika za uspješne učenike SŠ Dugo Selo – mobilna aplikacija Marteen za uslugu prijevoza u finalu ovogodišnjeg Poslovnog izazova

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian sa suradnicima primio je učenike Srednje škole Dugo Selo – članove Marteen tima kojeg čine Antonio Bubalović i Marko Barkić, pod mentorstvom prof. Ivane Gradečki. Njihov projekt mobilne aplikacije Marteen namijenjen usluzi prijevoza odnosno rješavanju problema prometne povezanosti u gradu Dugom Selu ušao je u finale 10. državnog natjecanja Poslovni izazov 2023. koje se održava danas u prostorima Udruženja obrtnika grada Zagreba na Trgu Mažuranića 13 u Zagrebu.

„Poslovni izazov“ je višednevno natjecanje u kojem učenici srednjih škola razvijaju i prezentiraju svoje poduzetničke ideje stvarajući nova rješenja i inovacije na temu„Mobilne aplikacije i platforme u suvremenom poslovanju“, u organizaciji Udruge Poduzetni, Zrinski, Ebus i Obrazovanje za poduzetništvo. Cilj je potaknuti na razmišljanje i poduzetničko rješenje kako u postojećim i uvijek novim uvjetima te pod pritiskom globalne epidemije Covida-19 u novim digitaliziranim i virtualnim uvjetima rada razviti mobilne aplikacije i platforme u suvremenom poslovanju.

Svjesni nedostatka brzog odnosno lako pristupačnog javnog prijevoza na području Dugog Sela, pogotovo izvan centra, dugoselski srednjoškolci razvili su mobilnu aplikaciju Marteen pod motom „Brzo i sigurno“. Veliku podršku dobili su od gradskog čelništva, a pritom su upoznati i s gradskim projektima na tu temu, a koje Grad nastoji realizirati s obzirom na sve veći priljev stanovnika i potrebe građana svih dobnih skupina.

U finalu je još jedan tim iz SŠ Dugo Selo Šapice d.o.o. U ovome projektu sudjelovale su učenice Lorena Kučko, Ivona Knežević i Barbara Zekić, 3. ekonomskog smjera, mentorica je prof. Klaudija Boščić.  O tvrtki Šapice vezanoj za udomljavanje pasa i usluge hotela/čuvanja/dresiranja/šetnje kućnih ljubimaca ako, primjerice, morate na put i nemate ih kome ostaviti na brigu saznajte OVDJE

Sudjelovanje mladih na ovakvim natjecanjima izvrsna je prilika za razvoj njihovog obrazovanja, kreativnih i inovativnih sposobnosti te promoviranje rada i ideja. To su hvalevrijedni resursi, Grad je tu da im pruži potpunu podršku i potakne ih na uspješan rad koji bi u konačnici, osim mladima osobno, u budućnosti imao pozitivan učinak za cijelu zajednicu, čulo se od gradskog čelništva.

Škola je lani obilježila 20 godina rada, u izgradnji je Centar izvrsnosti za robotiku Srednje škole Dugo Selo koji se realizira u sklopu europskog projekta Regionalni centar kompetentnosti (RCK) u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 vrijednog 113 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti (RCK) inače uspostavljen je na tri lokacije na području Zagrebačke županije – Srednja strukovna škola Velika Gorica otvara Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor Centara izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije i Srednja škola Dugo Selo Centar izvrsnosti za robotiku.

Svi Centri imat će dvostruku namjenu – Učeća tvornica (Learning Factory) i Demonstracijsko-proizvodni pogon čiji se kapaciteti iznajmljuju za potrebe gospodarstva (Tech Shop).

Dok čekamo rezultate natjecanja koji će biti oko 15, 30 sati, prezentaciju projekata svih finalista možete vidjeti OVDJESkip to content