O temi lovstva, lovnih površina i uređenju lovačkih domova

Danas je u Gradskoj upravi Grada Dugog Sela održan sastanak s predstavnicima lovačkih društava, a vezano uz upoznavanje s trenutnim stanjem na području gospodarenja dugoselskim lovištima, kao i potrebama ovih društava. Sastanku su nazočili predsjednik Lovačkog društva Srnjak iz Prozorja Ivica Smolčić i predstavnik Lovačkog društva Kuna iz Ostrne Zdenko Harambaša te gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i njegova zamjenica Jasminka Kokot Bambić.

LD Srnjak trenutno raspolaže se 1.000 ha lovne površine koja je smanjena zbog proširenja građevinskog područja, navodi Smolčić, što uzročno-posljedično utječe i na brojnost članstva u ovom društvu, tako da Srnjak sada ima 26 članova. Zbog smanjena broja članova, a tko i članarine, ovom društvu je potrebna pomoć u uređenju njihovog lovačkog doma (rekonstrukcija krovišta, stolarije, energetska obnova) radi čega se obraćaju Gradu Dugom Selu. Nakon što se utvrdi troškovnik planiranih poslova na uređenju, definirat će se udjel sufinanciranja iz gradskog proračuna, kazala je zamjenica gradonačelnika Kokot Bambić. LD Kuna s druge strane ima „i viška članova, 35 ukupno, uz članove na čekanju“, pojašnjavaju. Na njihovom lovnom području koje obuhvaća i područje uz odlagalište Andrilovec velika je brojnost čagljeva i lisica, koje je potrebno držati pod kontrolom. No, lovci osim odstrelom, bave se i održavanjem pojilišta i sadnja djeteline i žita za dohranu divljači, pa do dobrovoljnih eko-akcija uklanjanja komunalnog otpada i čišćenja kanala.

Gradonačelnik Panian pozvao je predstavnike lovačkih društava na suradnju u gradskim turističkim manifestacijama, primjerice Starim jelima z Dugog Sela gdje mogu svojim gastronomskim iskustvom uvelike pridonijeti, a predloženo je i da organizacijom izložbe na temu lovstva također doprinesu programu.Skip to content