Mario Mlinarek potpredsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije

Kako je odlučeno na jučerašnjoj izbornoj skupštini Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Mario Mlinarek, predstavnik Grada Dugog Sela te ujedno predsjednik KUD-a Preporod izabran je za potpredsjednika ove županijske Zajednice. Uz njega funkciju zamjenika predsjednika obnašat će predstavnik iz Velike Gorice Vladimir Štarkelj, dok na predsjedničkom mjestu i dalje ostaje dosadašnji čelnik čovjek Zajednice Zlatko Herček.

Zajednica, kao krovna udruga svih kulturno umjetničkih udruga s područja Zagrebačke županije, koja je nedavno obilježila 20. godišnjicu, okuplja preko 180 članova, odnosno registriranih udruga. U njenom sastavu su tako folkloraši, tamburaši, kazališni amateri, zborski pjevači, plesači, puhački orkestri i mažoretkinje. Njen rad počiva na osiguranju što stabilnijeg izvora financiranja i raspodjele sredstva za realizaciju projekata i tekućeg programa, korištenja adekvatnog prostora za nesmetano obavljanje djelatnosti, koordinacije novoformiranih udruga, razvijanja nakladničke djelatnosti, povezivanja na regionalnoj i nacionalnoj razini, udruženog sudjelovanja na međužupanijskim smotrama i državnim natjecanjima, poticanja međunarodne kulturne suradnje, te općenito rješavanja zajedničke problematike sukladno Zakonu. Zajednica je također nositelj i organizator županijskih i regionalnih smotri, kulturnih manifestacija koje njeguju kulturno-umjetnički amaterizam. 

Novi potpredsjednik Mlinarek, koji dolazi iz najstarije i najbrojnije udruge unutar Zajednice – KUD-a Preporod, ističe važnost ravnomjerne raspodjele sredstava prema ostalim članicama u Zajednici. „Cilj je, isto tako, i dalje osnaživati amaterizam, raditi na očuvanju nematerijalne kulturne baštine i umjetničkog stvaralaštva te prenositi ljubavi prema naslijeđu i povijesti na mlađe generacije“, poručio je Mlinarek. Također, ovim putem je podsjetio kako je Zajednica objavila Javni poziv za dodjelu potpora za financiranje putnih troškova kulturno-umjetničkim udrugama članicama Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Zagrebačke županije, a koji je otvoren do 15. prosinca ove godine. Sve udruge koje putuju u inozemstvo pokrivaju im se troškovi do 12.000 kuna, dok za troškove unutar Hrvatske udrugama će se refundirati do 8.000 kuna.Skip to content