Obilježen Dan Europe u OŠ Ivana Benkovića

Osnovna škola Ivan Benković bila je domaćin svečane akademije uz obilježavanje Dana Europe, kojoj su jučer u prostoru Školske knjižnice prisustvovali gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, njegov zamjenik Pavo Jakovljević, gradski pročelnici Mladen Šestan i Veljko Bertak, dugoselski župnik Slavko Kresonja, ravnateljice – OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza, Dječjeg vrtića Dugo Selo Draženka Sesan, Srednje škole Dugo Selo Darinka Svetec, Centra za socijalnu skrb Dugo Selo Nada Petković te gošća, ravnateljica Osnovne škole prof. Franje Viktora Šignjara iz Virja Marica Cik Adaković. Tom prilikom gradonačelnik Velić osvrnuo se na povijesne početke osnivanja Europske unije, od Schumanove deklaracije 9. svibnja 1950. godine, do današnjih dana kada uskoro navršavamo treću godinu od punopravnog članstva Hrvatske u EU. „Hrvatskoj su ulaskom u europsku obitelj omogućene razne privilegije, no držim da smo premalo iskoristili sve prednosti članstva te da je potrebno pronaći svoje mjesto u europskom okruženju“, napomenuo je gradonačelnik, dodajući kako je Grad uključen u realizaciju krucijalnog projekta koji se financira sredstvima Europske unije – rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici željezničke pruge Dugo Selo – Križevci, projekta važnog za budućnost Dugog Sela, ali i države, rekao je gradonačelnik. Dotaknuo se također problema emigracije stanovništva u inozemstvo, najčešće zbog gospodarskih razloga, što je pojava koja muči dugoselsko područje. A upravo ti problemi – iseljavanje, depopulacija, migracija i emigracija – teme su projektnog istraživanja virovskih učenika koji su tom prilikom prezentirali okupljanima. Projekt iz građanskog odgoja i obrazovanja pod nazivom „Ostal bom tu zanavek?“ na studiozan i vrlo metodološki način istražuje ovu aktualnu problematiku koju dijele brojni gradovi i općine, a u kojem se lako moglo prepoznati i Dugo Selo. Projekt je izrađen na temelju rezultata anketi provedenih među učenicima 7. i 8. razreda te među njihovim roditeljima, a koje su izrađene u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti Republike Hrvatske. Velike pohvale za njihov projekt dobili su i od ravnatelja OŠ Ivan Benković Branka Goleša koji je zbog vrlo dobre suradnje s OŠ iz Virja najavio buduću razmjenu učenika između škola, a možda i učitelja.
Nakon prezentacije projekta gostiju iz OŠ Virje, dugoselski župnik Slavko Kresonja iznio je zanimljiv esej o Svetom Martinu Europljaninu – donoseći i razlažući pitanje je li Sveti Martin bio svetac i lik koji je inspirirao nastanak ideje Europske unije, donoseći i kritiku na zanemarivanje kršćanske povijesti i duhovnosti u europskim aktima.
U sklopu programa svojim recitalima nastupili su učenici OŠ Ivana Benkovića, OŠ Josipa Zorića te Tamburaški sastav KUD-a Preporod uveličavši svečano obilježavanje Dana Europe.Skip to content