Obilježen Dan hitne medicinske pomoći u Dugom Selu

Danas se na području svih ispostava Zavoda za hitu medicinu Zagrebačke županije obilježava Dana hitne medicinske službe, a tako i u Dugom Selu. Ispred Ljekarne Obućina-Grgošić danas su prijepodne djelatnici dugoselske ispostave demonstrirali zbrinjavanje pacijenta u epileptičnom napadaju. Pokazanu vježbu pratili su građani, prolaznici, u prvi mah misleći kako se doista pred Ljekarnom događa hitni slučaj, da je prema unesrećenom taj čas dohitao i umirovljeni dugoselski liječnik dr. Cvijanović koji je tuda prolazio. No, sva sreća, ovom pacijentu nije trebala pomoć.

Kako je pojasnila dr. Ivona Pleša iz Zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije Ispostava Dugo Selo – „Ovom pokazanom vježbom htjeli smo pokazati što sve građani trebaju učiniti u slučaju epileptičnog napada do dolaska hitne pomoći. Tu osobu dok je u stanju napadaja ne smije se dirati, već treba odmaknuti predmete od nje kako se ne bi ozlijedila. Ne otvarati joj usta, vaditi jezik, već pričekati dok se osoba prestane trzati, odnosno dok napadaj prestane. Tek tada se osoba može staviti u bočni položaj kako bi se otvorio dišni put. Obavezno ostati uz osobu do dolaska hitne medicinske pomoći“, pojasnila je korake u pružanju pomoći ukoliko se bilo tko od nas nađe u takvoj situaciji. A upravo svi ti koraci bilo zorno prikazani kroz pokaznu vježbu.

Od dr. Pleša doznajemo također kako Dugo Selo trenutno ima jedan tim u smjeni Tim1, i dva Tim2 ili 1 Tim2 ovisno da li je blagdan ili vikend, „što je za potrebe stanovništva na području triju jedinica lokalne samouprave dovoljno“, smatra dr. Pleša. „Pokrivamo veliko područje, no cestovno smo vrlo dobro povezani i sa susjednim domovima zdravlja – Svetim Ivanom Zelina, Vrbovec, Ivanić Gradom, tako da ovisno o hitnosti slučaju međusobno se možemo pokriti“, poručuje je.

Pokaznu vježbu također su pratili predstavnici Grada Dugog Sela – zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac i pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak. „Ovim putem upućujem čestitke svim zdravstvenim djelatnicima povodom današnjeg dana – ljudima koji konstantno bdiju nad onima kojima je potrebna hitna medicinska pomoć. Na području grada trenutni broj timova i tehnička opremljenost medicinske pomoći zadovoljavaju potrebe naših građana i pacijenata. Isto tako Grad Dugo Selo sudjeluje već niz godina u financiranju plaća dviju medicinskih sestara. Planiramo u budućnosti poboljšati situaciju dugoselske Ispostave Zavoda za hitu medicinu Zagrebačke županije premještanjem u nove objekte koji bi trebali biti predani na korištenje Gradu Dugom Selu“, zaključio je na kraju zamjenik gradonačelnika Tominac.Skip to content