Obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore i 20.obljetnica obnove djelovanja

Stjepan Valjak primio priznanje „Zlatne ruke“

Plaketu “Zlatne ruke” s pisanim priznanjem, koju Hrvatska obrtnička komora dodjeljuje najzaslužnijim obrtnicima, primio je jučer dugoselski obrtnik Stjepan Valjak na Svečanoj akademiji kojom je obilježen Dan komore i 20 godina njenog obnovljenog rada. Ovo priznanje primilo je još trinaest obrtnika, a Valjku je nagradu uručila Dragica Zgrebec, osobna izaslanica predsjednika Sabora Josipa Leke. Kako stoji u obrazloženju, priznanje mu je dano zbog iznimnih poslovnih rezultata u vođenju i poslovanju obrta, značajnog doprinosa unaprjeđenja strukovnog obrazovanja, promocije obrtništva na sajmovima te unaprjeđenja rada obrtničkih institucija. Obrt „Servis kućanskih elektroaparata“ otvara 1994. godine, a osim profesionalnih postiže rezultate i na području obrazovanja budućih majstora. Obrt posjeduje licencu za prijem naučnika, a Valjak je u komisiji za srednje strukovne škole Dugo selo za kontrolne i pomoćničke ispite te je predsjednik komisije za licenciranje srodnih zanimanja – elektrotehnike. Aktivan je u radu više obrtničkih institucija – Udruženja dugoselskih obrtnika, član Skupštine HOK-a, dopredsjednik OKZ-a…Povodom Dana Grada Dugog Sela 2012. primio je priznanje za uspješno poslovanje i zahvalnicu za organizaciju Dugoselskog sajma obrtništva i poduzetništva, čiji je glavni pokretač i organizator. Dobitnik je i „Zlatne plakete Obrtničke komore Zagreb“ s pisanim priznanjem 2013. godine, a ove je godine primio i „Zlatnu statuu Obrtničke komore Zagreb“. – Puno mi znači ova nagrada, prije svega to je kruna za sve što sam činio i što još uvijek činim za obrtništvo. Borio sam se za boljitak naših obrtnika, za naša što veća prava. Mislim da sam dosta toga učinio, pogotovo za samo dugoselsko udruženje – kazao je Valjak o značenju ove nagrade. Što se tiče dugoselske obrtničke klime, kaže kako ona nije na nekom zavidnom nivou. – Žalosno je jer smo 2009. godine imali 670 obrtnika, a sada ih je 390. To je sada skoro 50 posto manje, što nije dobro ni za grad ni za županiju. Mora se nešto učiniti, osloboditi obrtnike nekih davanja, izjednačiti nas s malim i srednjim poduzetništvom, a ne da kao što nam se sada ne priznaje pravo na plaću, a za poslovanje odgovaramo cjelokupnom svojom imovinom.

Na čelu Udruženja obrtnika Dugo Selo je od 1999. godine, teče mu četvrti i zadnji mandat.

– Ovim mandatom završava moja karijera, odlazim u zasluženu mirovinu – rekao je Valjak te najavio osnivanje udruge umirovljenika obrtnika koja će pomagati mladim kolegama.

Ranogajec: Obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo su nukleus gospodarstva

Na proslavi Dana Komore, uz dodjelu najviših priznanja, promovirano je i 1.224 novih majstora. Predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je HOK-u dodijelio priznanje za osobite zasluge u promicanju tradicije obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, rekao je kako su obrtnici važan gospodarski faktor, ali i dio naše kulturne baštine i tradicije. Napomenuo i kako se ova svečanost poklopila s godišnjicom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. – Promjene koje su nastupile ulaskom u EU reflektiraju se i na obrtnike, kao nove prilike ali i novi izazovi – kazao je Josipović dodajući kako je uvjeren da obrtnici na te izazove znaju odgovoriti. Naveo je kako država treba raditi na suzbijanju nelojalne konkurencije i crnog tržišta, problem je nelikvidnost, pravosuđe i uprava koje bi trebalo omogućiti brže izdavanje potrebnih dozvola i uvjerenja te inspektori koji bi trebali instruirati, a ne „kažnjavati pod svaku cijenu i za svaku sitnicu“. Dodao je kako u rješavanju problema koje muče obrtnike treba postojati partnerstvo države i obrtnika, kako se obrtnici ne trebaju ustručavati prigovarati državi, tražiti od nje, predlagati nove stvari, jer ona je tu da pomogne. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec govorio je o stanju obrtništva u Hrvatskoj s kojim u ovoj instituciji nisu zadovoljni.- Novi Zakon o obrtu nije kreiran na način da obrtnicima omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu te i dalje stavlja u nepovoljniji položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. S obzirom na to da se sustav obrazovanja u Hrvatskoj sve više okreće školskom sustavu, zanemarujući pritom potrebe tržišta rada, utjecaj gospodarstva na sustav obrazovanja slabi. To će prouzročiti trajne posljedice ako ne pronađemo zajednički najbolja rješenja za budućnost hrvatskog gospodarstva. U posljednje vrijeme svi se pitamo kada ćemo napokon izaći iz krize i ostvariti dugoočekivani gospodarski rast. Odgovor na to pitanje je jasan. Obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo je nukleus gospodarstva i zato mora doći u središte gospodarske politike. Vrijeme je da zauzmemo mjesto koja nam pripada – rekao je Ranogajec.

Nagrade „Zlatne ruke“ s pisanom poveljom dobili su, uz Stjepana Valjka, Željko Budjina, Ante Bibić, Zdravko Cafuk, Valter Grubica, Smiljana Matijaca, Ivan Mladić, Antonija Ranogajec, Darko Stanković, Vjekoslav Surać, Mirza Šabić, Vladimir Vidović, Igor Vrcelj i veleposlanik Turske Burak Ozugergin za doprinos razvoju međudržavnih odnosa. Statuu Zlatne ruke dobili su Toma Bošnjak, Franjo Jovanić, Boris Jukić, Spomenka Krebsz, Ivan Ljubić, Valentin Majstorović, Davor Pleško, Zvonko Šanjek, Atilio Šujević i Branko Tkalčec. Predsjedniku Suda časti i Centra za mirenje Hrvatske obrtničke komore u mandatu od 2004. do 2008. i od 2008. do 2012. godine, Josipu Kosu, uručena je Povelja Hrvatske obrtničke komore.Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo je nagradu „Šegrt Hlapić“ najboljoj školi, Mješovito industrijsko-obrtničkoj školi iz Karlovca, najboljem majstoru stručnom učitelju, Stjepanu Grčiću, vlasniku obrta „Stolarija Grčić“ iz Karlovca i najboljem učeniku strukovne škole, Krešimiru Adžiću učeniku trećeg razreda koji se obrazuje za zanimanje kuhar u Ugostiteljsko-turističkoj školi Osijek.Svečana Akademija održala se pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.Skip to content