Obilježen Dan Zagrebačke županije: Dugoselskom srednjoškolcu Marku Miroslavu Bači nagrada Zagrebačke županije

Ovogodišnju nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio je učenik trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo Marko Miroslav Bača koji je u 2015. godini osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz Osnova i mjerenja u elektrotehnici. Vrijedno priznanje dugoselskom srednjoškolcu uručeno je na svečanoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije koja je održana 15. srpnja održana u hotelu International u Zagrebu u prisutnosti više od 300 uzvanika. Tom prilikom podijeljena su i ostala javna priznanja Zagrebačke županije. Tako je povelja Zagrebačke županije dodijeljena Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Pčelarskoj udruzi „Lipa“ Jastrebarsko 1990, Mješovitom pjevačkom zboru Kulturno umjetničkog društva „Ban Josip Jelačić“, Udruzi Ivana Perkovca, paraolimpijki Mariji Horvačić i Obrtu za prijevoz i usluge Vlahovac. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je poduzeću ŽE-MA d.o.o. koje već 20 godina uspješno posluje na domaćem i inozemnom tržištu, karate reprezentativki Ani Lenard koja je četiri puta proglašavana najboljom sportašicom Zagrebačke županije, te poduzeću za proizvodnju predmeta iz plastičnih masa Ivanićplast d.o.o. Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Janu Flegaru iz Taekwondo kluba Bistra za naročita postignuća i doprinos u području sporta i Josipi Gvozdanić, studentici pjevanja iz Kravarskog, za doprinos kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije. Zahvalnica župana dodijeljena je Marijanu Lukšiću, predsjedniku Lovačke udruge „Srna“ iz Samobora, za naročita postignuća i doprinos na područjima iz samoupravnog djelokruga Zagrebačke županije i Svetlani Lukić, voditeljici i koreografkinji Baletnog studija Jastrebarsko, za djelovanje na kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije.
Svečana sjednici održana je u prisustvu bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željka Reinera, izaslanika i posebnog savjetnika predsjednice Republike Hrvatske Mate Granića, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Vesne Kusin, predsjednika Skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića te mnogih drugih uzvanika. Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. Podsjetio je i na neke nedavno realizirane investicije na području županije, poput pogona Plive u Savskom Marofu vrijednog 100 milijuna dolara i logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom ukupne vrijednosti 75 milijuna eura. „U općini Luka izgrađen je logističko-distributivni centar Lagermax vrijedan 90 milijuna kuna, a u Rugvici distributivno-logistički centar tvrtke RALU – investicija vrijedna 150 milijuna kuna. U gospodarskoj zoni u Pisarovini već su otvorena dva objekta tvrtke Kralj Metala Alati, u kojoj je do sada zaposleno više od 200 ljudi, a izdali smo uporabnu dozvolu i za treći objekt. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti 23 milijuna eura. Raduje nas i što IKEA najavljuje daljnje širenje i investiranje na našem području“, dodao je Kožić.
Uz poduzetništvo, Kožić je izrazio zadovoljstvo jačanjem turizma na području županije koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila čak 43 posto više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje u 2015. godini. „Na našem području gradi se i novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb, investicija vrijedna 243 milijuna eura. Razvoj Međunarodne luke Zagreb od velikog je značaja za privlačenje kako novih investicija i gospodarskih subjekata, tako i sve većeg broja turista koji posjećuju Hrvatsku.“ Istaknuo je i kako je krajem lipnja ove godine bilo 18,9 posto manje nezaposlenih u odnosu na početak godine, što je svakako brži postotni pad broja nezaposlenih u odnosu na Republiku Hrvatsku, a zabilježeno je i povećanje broja zaposlenih za 4,9 posto. „Želim naglasiti i kako smo jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega dobiva, a dobitnici smo i priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna“, rekao je župan.
Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković rekao je da je Županijska skupština oduvijek bila i nastavit će biti mjesto ravnopravne, demokratske i konstruktivne rasprave čija je odgovornost „marom dobrog gospodara“ raditi na dobrobit svih žitelja županije.Skip to content