Obilježen Praznik rada u Dugom Selu: Podijeljeno 1200 porcija finog graha

Udruga Sindikata umirovljenika Hrvatske Dugo Selo, Grad Dugo Selo, Općina Brckovljani, TZG Dugog Sela bili su organizatori prvosvibanjske proslave Međunarodnog praznika rada koja se ove godine održala u centru Dugog Sela, u Kolodvorskoj ulici. Tradicionalni fini grah kušali su brojni građani, podijeljeno je 1200 porcija.

Praznik rada čestitali su predstavnici Grada gradonačelnik Nenad Panian i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir sa suradnicima, načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek.
Ispred dugoselskog SUH-a sve je pozdravio predsjednik Stjepan Novak. Izrazio je zadovoljstvo velikim brojem okupljenih na ovom devetom po redu zajedničkom obilježavanju, uz tradicionalni radnički meni – grah ili bažul. „Davne 1886. godine u Chicagu svoje nazadovoljstvo pokazalo oko 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja. Policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Sabor Republike Hrvatske 1996. godine donio je odluku da je 1. svibnja neradni dan pod nazivom Blagdan rada, to je izmijenjeno 2001. godine kada je službeni naziv postao Praznik rada“, podsjetio je Novak na povijesne činjenice dodavši i kako umirovljenici moraju tražiti svoja prava i bolje uvjete nakon završetka radnog vijeka pozvavši sve na međusobno podržavanje.
Okupljene je pozdravila potpredsjednica SUH-a i predsjednica Povjereništva SUH Zagreb Biserka Budigam zahvalivši umirovljenicima na doprinosu obilježavanja. U Zagrebu se održava prosvjedna povorka od Radničkog doma do parka Maksimir u kojoj zajedno sudjeluju i stari i mladi. Navela je zahtjeve objedinjene pod nazivom „Za reforme za ljude“. To su: za pravedne plaće i bolje uvjete rada; za dostojanstvenu starost; kvalitetno obrazovanje; efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima; učinkovito pravosuđe i javnu upravu te vraćanje povjerenja građana u institucije; promjena odnosa prema EU i unutar nje – Europa za građane. U zoni siromaštva živi oko 600.000 umirovljenika, iznijela je jedan od poraznih podataka.
Čestitke povodm Praznika rada i blagdana sv.Josipa uputio je gradonačelnik Nenad Panian. „Rad u današnje vrijeme je podcijenjen, naši veliki gazde ne cijene svoje radnike, ponižavaju ih, ne daju im plaće kakve su zaslužili. Radničke plaće su mizerne, ne možete na radničkoj grbači vraćate svoje dugove, morate stvoriti firmu u kojoj će svi djelatnici biti zadovoljni. Ne možemo imati veće mirovine, ako se ovdje ne stvara. Grad je ove godine dobio 10 milijuna kuna EU sredstava“, kazao je, između ostalog, gradonačelnik najavivši i današnji odlazak predstavnika Grada u Francusku gdje će s Aglomeracijom Saint-Quentin potpisati ugovor o gospodarskoj, znanstvenoj, obrazovnoj i turističkoj suradnji.
Obilježavanje je upotpunio glazbeni program za koji je bila zadužena grupa Logos. Sponzori ovogodišnje proslave bili su Klet obitelji Bunčić, DVD Dugo Selo i CK Dugo Selo, a medijski pokrovitelji Radio Martin i Dugoselska kronika.Skip to content