Izaslanstvo Grada Dugog Sela u službenoj posjeti u Francuskoj: Sutra potpisivanje novog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji Grada Dugog Sela i Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois

zaslanstvo Grada Dugog Sela boravi u Aglomeraciji Saint-Quentinois odnosno u gradu Saint-Quentin u pokrajini Picardiji na sjeveru Francuske. Uz gradonačelnika Nenada Paniana i njegovu zamjenicu Jasminku Kokot Bambić, predsjednika Gradskog vijeća Darjana Budimira, vijećnike Vedranu Dragičević Borovec i Stjepana Štefinovca, u Francusku su otputovali predstavnici OPG-ova Miroslav Škrlec i predstavnik Udruge pčelara “Maslačak” Tomica Melić. Također, ovdje su i učenici i profesori Glazbene škole Dugo Selo.
„Atmosfera je odlična, vlada zajedništvo. Stigli smo jučer, s malim poteškoćama na jednom vozilu. Srećom to se dogodilo pred sam ulaz u Saint-Quentin pa nije bilo većih problema. Priređena nam je srdačna dobrodošlica, dočekali su nas francuski prijatelji, predsjednik Odbora za bratimljenje Jean-Marie Gondry zajedno sa suprugom Sylviane Gondry te predstavnicima njihove Vatrogasne zajednice. Odmah jučer obišli smo prostore velikog gospodarskog sajma u Jussyju koji se otvara danas i postavili naš štand“, izjavila je dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić. Prije dolaska na odredište, posjetili su Verdun gdje su odali počast žrtvama jedne od najznačajnijih i najkrvavijih bitaka Velikog rata.
Na tradicionalnom velikom, gospodarskom sajmu Foire Exposition de St-Quentin, Grad Dugo Selo, kao hrvatski predstavnik, štand dijeli s Turističkom zajednicom Saint Quinten. Dugoselski OPG-ovci promovirat će proizvode – Škrlec vino i aroniju, Melić med i ostale pčelarske proizvode. Među promidžbenim materijalima su nova brošura Turističke zajednica Grada, suveniri s prepoznatljivim simbolima poput crkve sv.Martina, a i templarski kolačići izazvali su veliku pažnju. Osim gospodarstva i poljoprivrede (regija Picardija je najveći francuski proizvođač šećera i krumpira), ovim posjetom pojačat će se suradnja na kulturnom, znanstvenom, turističkom i obrazovnom planu. Njegovanje i čuvanje svetomartinske baštine još je jedna poveznica između Dugog Sela i ovog francuskog kraja te će biti riječi o sudjelovanju u projektu EU fondova NewPilgrimAge. Priliku za predstavljanje već danas ima uspješna Glazbena škola čiji će učenici i profesori nastupiti na samom otvorenju Sajma, a tijekom boravka očekuju ih brojni nastupi. Nakon današnjeg otvorenja, čelnici Grada obići će i tamošnje reciklažno dvorište.
Sutra potpisivanje novog Sporazuma o prijateljstvu i suradnji Grada Dugog Sela i Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois
U sklopu Foire Expo St. Quentin, sutra će se sklopiti novi Sporazum o prijateljstvu i suradnji Grada Dugog Sela i Aglomeracijske zajednice Saint-Quentinois. Ona traje od 2007. godine, a razlog ovog novog potpisivanja je preustroj njihovih granica. Naime, Communauté d’Agglomération Saint-Quentin i Zajednica općina kantona Saint-Simon spojeni su u jednu teritorijalnu jedinicu Agglo Saint-Quentinois. Potpis na ugovor stavit će gradonačelnik Panian, a svečanom potpisivanju nazočit će veleposlanik RH u Francuskoj Filip Vučak.

 Skip to content