Obilježena 75. obljetnica Oborovske bitke: ODRŽANA KOMEMORACIJA POGINULIM PRIPADNICIMA NOB-e

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Dugog Sela te općina Brckovljana i Rugvice održala je 30. ožujka, pored spomen obilježja u Oborovu, tradicionalnu komemorativnu svečanost poginulim borcima NOB-e, koji su poginuli u Oborovskoj bici 29. ožujka 1944. godine. Naime, tog dana na području Oborova i okolnih sela, u okruženju u kojem su se našli, u ofanzivi njemačkih i ustaških snaga, poginula su 152 partizanska borca, pripadnici 2. moslavačke brigade i Posavskog partizanskog odreda, a tim povodom u Oborovu je podignuto spomen obilježje, rad akademske kiparice Vere Dajht Kralj, i uz njega kosturnica s imenima poginulih.

Ovom prigodom na spomen kosturnicu vijence su položila izaslanstva ZUABE Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, općina Brckovljani i Rugvica te izaslanstvo SDP-a Dugo Selo.

Komemoraciju je otvorio predsjednik Udruge antifašističkih boraca Dugo Selo, Brckovljani i Rugvica Marijan Krivec, u ime Općine Rugvica kao domaćina govorio je Darko Hrdan, a u ime ZUABE, njen predsjednik Pero Rajić koji je podsjetio i na povijesnu faktografiju vezanu uz Oborovsku bitku. Prigodni kulturno umjetnički program izveo je zagrebački Partizanski zbor izvevši nekoliko pjesama iz NOB-e.Skip to content