OBILLJEŽEN DAN GRADA DUGOG SELA I ŽUPE SV. MARTINA

Ovogodišnjoj svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, održanoj u prostorima Srednje škole Dugo Selo, nazočili su saborski zastupnik, ujedno i gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, županijski pročelnik za financije Zagrebačke županije Ivica Bošnjak, kao i predstavnici grada Zaprešića, Svete Nedelje, Ivanić Grada, općina Brckovljani i Rugvica, kao županijski vijećnici, vijećnici Grada Dugog Sela te ostali predstavnici gradskih institucija. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček otvorivši svečanu sjednicu uputio je prisutnima pozdravne riječi i čestitke uz današnji dan.

Podsjetio je na brojne čimbenike koji čine ovaj grad prepoznatljivim i sa identitetom, a njegovim građanima život ugodniji i kvalitetniji – kao što je stoljetno kulturno umjetničko društvo „Preporod“, generatori kulture Gradska knjižnica i Pučko otvoreno učilište koje više od 50 godina informira građane. Obilježene su, neke važne i vrijedne obljetnice, kao što je 120 godina vatrogastva, 160 godina školstva, 45 godina predškolskog odgoja, 10 godina srednjoškolskog obrazovanja. Napomenuo je i rad Glazbene škole koja od ove godine organizira i srednjoškolsku glazbenu naobrazbu. Istaknuo je podatke vezane uz izniman demografski rast po kojima je u 2011. godini grad naseljavalo 17.500 stanovnika, a od 2004. godine do danas rođeno je više od 2.100 djece, između ostalog je naveo predsjednik Ivaniček. „Grad izdvaja znatna sredstva za sufinanciranje mnoštvo programa i aktivnosti iz domene predškolskog odgoja, osnovnog, srednjeg i visokog školstva, socijalne skrbi, građanskih udruga, sporta, vatrogastva i zaštite i spašavanja“, kazao je predsjednik Ivaniček, ponosno istaknuvši kako je Dugo Selo poznato po građanskom aktivizmu i sportu, s obzirom da danas na području grada djeluje gotovo 80 udruga, a Grad im pomaže u skladu s mogućnostima. Pored toga Grad nastavlja investicije u komunalnu infrastrukturu, a između ostalog predsjednik ističe donošenje Strategiju razvoja Grada u veljači ove godine kojom se utvrđuju smjernice razvoja grada do 2020. godine i koja predstavlja viziju razvoja grada u odnosu na regiju, državu ukazujući na optimalne načine ostvarenje definiranih ciljeva, poručio je predsjednik Gradskog vijeća. Na kraju poziva sve građane da izađu na izbore za Vijeća mjesnih odbora na području grada koji će se održati ove nedjelje, 16. studenoga.

Nakon prezentacijskog filma „Od Martinja do Martinja“ u kojem su obuhvaćeni svi realizirani projekti, aktivnosti, kao i rezime svih kulturno-sportskih-društvenih događanja tijekom protekle godine, skupu se obratio gradonačelnik Stipe Velić. On se osvrnuo na komunalnu infrastrukturu Grada, i naših susjednih općina – i na „famozni pročistač u koji je uloženo preko 80 milijuna kuna, projekt najvredniji u Dugom Selu i njegovoj povijesti, no on još nije zaključen zbog spora s izvođačem radova na izgradnji prepumpne stanice CS 12“, kazao je gradonačelnik. U međuvremenu spor je riješen, no novi natječaj je bio poništen zbog previsoke cijene što je prolongiralo proces za pola godine, pojašnjava. „Novi odabrani izvođač koji bi trebao izgraditi zadnji segment zatvorenog sustava kanalizacije i to planirano do travnja, svibnja kada bi u pogon trebao biti pušten i pročistač u Oborovskim Novakima“, najavio je gradonačelnik. Uskoro kreće i novi natječaj za izgradnju kanalizacije Ostrne, a za taj projekt Hrvatske vode su osigurale 30 milijuna kuna, od toga 10 posto sufinancira Grad tako da će se graditi segment po segment. Gorući problem je i naselje Kopčevec koje je djelomično pokriveno kanalizacijom, no dok se ne napravi kompletni sustav, aktualni zahtjevi za asfaltiranjem ulica morati će pričekati. Spomenuo je i projekte za Prozorje, Andrilovec, Martine Beg te rekonstrukciju kompletne mreže u centru grada, što se riješiti u narednom razdoblju. Gradonačelnik se također zahvalio Zagrebačkoj županiji za financijsku pripomoć u rekonstrukciji ceste od Ostrne do Leprovice „tako da je sada kompletan spoj od Zorićeve do Ježeva“. Izgradnja nadvožnjaka kod industrijske zone je prolongirana do sljedeće godine, iako je ove godine trebao jedan već trebao biti u gradnji, s obzirom da je, kako pojašnjava gradonačelnik, Europska komisija poništila natječaj. Sljedeće godine trebala bi započeti i rekonstrukcija dugoselskog kolodvora te izgradnja drugog nadvožnjaka kod novog sajmišta. Gradonačelnik je spomenuo i prostor dugoselske vojarne kao mjesto velikog potencijala za koju su već uputili zahtjev te je u pripremi idejno rješenje uređenja. Ističe otvorenje nekoliko privrednih subjekta, tvornica Pa-vita, Pogon metalnih konstrukcija u Kopčevcu te tvornica dekorativnog stakla, dok je izgradnja Pogona Vali-pile posustala zbog financijske krize. U sljedećem razdoblju, gradonačelnik je između ostalog istaknuo, Grad će nastojati realizirati projekt uređenja Kulturnog centra u kojem će se smjestiti Glazbena škola te riješiti vlasništvo zgrade starog Doma zdravlja u korist Grada, te i dalje pratiti i podržati važan projekt za Dugo Selo – projekt dolaska Cargo centra.

Ovogodišnje nagrade Grada Dugog Sela dodijeljene su sljedećima: Trgovačkom društvu „Dalekovod proizvodnja“ d.o.o. iz Dugog Sela za postignute rezultate u gospodarstvu od značenja za Grad Dugo Selo; Pavi Vukeliću, vlasniku soboslikarskog i ličilačkog obrta Lukarišće za postignute rezultate u gospodarstvu – obrtništvu; Dječjem vrtiću Dugo Selo za postignute rezultate u predškolskom odgoju i obrazovanju te Igoru Knižeku za postignute rezultate u kulturi. Zahvalnice Grada Dugog Sela uručene su predstavnicima Trgovačkog društvu „Metal-mont“ d.o.o. iz Dugog Sela povodom 20. obljetnice rada; Kuglačkom klubu Dugo Selo 1934 povodom 80. obljetnice rada i djelovanja; Nogometnom klubu Ostrna povodom 15. obljetnice postojanja; Glazbeno scenskoj skupini „Zvjezdani putevi“ Osnovne škole Ivan Benković za ostvarene rezultate na Međunarodnom festivalu školske kreativnosti u Sanremu; Mariju Mlinareku za dugogodišnji volonterski rad i unapređenje kulturnog identiteta i baštine Grada Dugog Sela; Maji Matijaš za volonterski rad i unapređenje kulturne baštine Grada Dugog Sela; Udruzi „Maslačak“ povodom 25. obljetnice uspješnog djelovanja te Vinogradarsko-vinarskoj udruzi „Terra Sancti Martini Dugo Selo“ povodom 10. obljetnice uspješnog rada, dok je ovogodišnju nagradu na natječaju Turističke zajednice Dugo Selo za najljepšu okućnicu grada Dugog Sela dobila Jadranka Robić. U ime svih nagrađenih zahvalila se ravnateljica Dječjeg vrtića Dugo Selo Draženka Sesan. U glazbenim trenucima prigodom svečane sjednice nastupili su članovi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo.

 

Martinsko druženje pod vurom

 

Nakon veselog krštenja mošta koje je na Martin Bregu bilo popraćeno spektakularnim vatrometom, mlado vino iz gradskog vinograda koje su pripremili članovi Vinogradarsko-vinarske udruge „Terra Sancti Martini“ sutradan je ponuđeno svim sugrađanima koji su se u prijepodnevnim satima okupili u centru grada, „pod dugoselskom vurom“ na prigodnom druženju povodom Dana grada. Uz mlado vino građani su se mogli osladiti i besplatnim kuhanim kobasicama, koje su za ovu priliku organizirali Turistička zajednica grada Dugog Sela, Grada Dugog Sela i Radio Martina.

Predstavnici gradskih vlasti, predvođeni gradonačelnikom Stipom Velićem, njegovim zamjenicima Vladom Kruhakom i Pavom Jakovljevićem, predsjednikom Gradskog vijeća Željko Ivaničekom, njegovim zamjenicima Božidarom Cikom i Stjepanom Novoselom, gradski vijećnici, uputili su se potom do spomen obilježja poginulim braniteljima Domovinskog rata kod dugoselske pošte gdje su zajedno s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast poginulim dugoselskim braniteljima.

Uz Dan Grada i Dan Župe sv. Martina biskupa danas je u Župnoj crkvi služeno svečano euharistijsko slavlje koje su tradicionalno pohodili i predstavnici Grada. Misno slavlje predvodio je msgr. dr. Stjepan Kožul, uz svećenike zagrebačkog dekanata i dugoselskog župnika Slavka Kresonju. U propovijedi msgr. Kožul osvrnuo se na život Svetog Martina istaknuvši važnost njegovih visokih moralnih kvaliteta koji ga čine bitnim kršćanskim autoritetom, a njegov životni put i mučeništvo inspiracija je svima.Skip to content