OBNOVA ZGRADE OŠ JOSIPA ZORIĆA: Novi krov za bolju energetsku učinkovitost

Opsežni radovi na obnovi krovišta zgrade OŠ Josipa Zorića završeni su krajem kolovoza. Na zadovoljstvo djelatnika i ravnateljice Mare Mamuze izvođenje je počelo odmah po završetku nastave te su radovi dovršeni i prije dogovorenog roka. Školsko dvorište prepuno skela i drugog građevnog materijala tijekom ljeta prvog je dana nastave bilo prohodno i nastava je nesmetano započela.
Projektom obnove krovišta ravnateljica Mara Mamuza tako nastavlja niz kapitalnih zahvata na poboljšanju uvjeta školovanja i rada u školi. Naime, izgradnjom nove blagovaonice, ovogodišnjom rekonstrukcijom krova i planovima za obnovu fasade na ljeto 2016., zgrada poznata kao „stara škola“ poprima nove obrise i podiže kvalitetu boravka svojih učenika i djelatnika. „Planove za izgradnju izolacijske fasade kao i finalizirani projekt obnove krovišta odlikuje jasna vizija, a to je povećanje energetske učinkovitosti objekta i smanjenje troškova za opskrbu energentima“, pojasnila je ravnateljica Mara Mamuza. Pribroji li se tome i lanjska ugradnja izolacijske stolarije, energetski certifikat OŠ Josipa Zorića ima velike šanse da se uskoro primakne željenom razredu i školski proračun rastereti velikih izdvajanja za grijanje i hlađenje. Uspjeh na tom putu jamči ljetošnja temeljita obnova krovišta, koja je službeno dovršena 17. rujna, a tom prilikom predano je i jamstvo izvođača. Prema ondje iznesenim podacima rekonstrukcija krova uključila je izolaciju krovišta kamenom vunom debljine 20 cm te su sukladno propisanim specifikacijama gradnje izvedeni i do tada nepostojeći slojevi krova. Naime, na ravnim je površinama zgrade provedena izolacija vodonepropusnom folijom i nasipavanjem tanjeg sloja šljunka, a na preostalim kosim dijelovima ugrađen je rebrasti čelični lim premazan poliuretanskom smjesom položen na konstrukciju pojačanu krovnim daskama. „Slučajevi ulegnuća dosadašnjeg lima pod teretom snijega i propuštanja oborinske vode tim su novim pojačanjem konstrukcije svedeni na minimum, a kvalitetni pokrov jamči dugogodišnju sigurnost po pitanju zaštite od padalina“, objasnio nam je gospodin Dalimir Jurković, projektant tvrtke. Uz radove na krovu provedena je i sanacija vertikalne i temeljne odvodnje oborina kako bi se eliminiralo probijanje vlage u dijelu zgrade i nekim učionicama, a istim projektom obuhvaćena je i ugradnja novog sustava zaštite od groma te je time riješeno dugogodišnje pitanje tehničke ispravnosti objekta. „U sklopu ovih radova ugrađeni su i novi prozori na južnoj strani sportske dvorane, a zbog neometanog odvijanja nastave i zdravlja djelatnika dodatnim sredstvima popravili smo ugrožene dijelove predvorja, učionicu za glazbenu kulturu i prostor za osoblje oštećen propuštanjem kiše i razvojem plijesni.“ napomenula je ravnateljica Mara Mamuza. Projekt rekonstrukcije krovišta u cijelosti je financirala Zagrebačka županija osiguravši potreban iznos od 1 375 000 kuna, no s obzirom na to da je riječ o projektu poboljšanja energetske učinkovitosti i smanjenja troškova održavanja objekta, uz jamstvo izvođača i opće zadovoljstvo izvedenim radovima, isplativost uloženih sredstava dugogodišnjeg je karaktera.
Novostima iz OŠ Josipa Zorića treba pribrojiti i uvođenje E-dnevnika čime se učenicima i roditeljima olakšava pregled ocjena, a škola svrstava uz rame drugim osuvremenjenim ustanovama. Također, kontinuirano uređenje okoliša zgrade i pripreme za skorašnji natječaj za Najljepše školske vrtove u kojem je glavni adut etno kutak, nova cjelina nastala u suradnji učenika i djelatnika.

I.KlasnićSkip to content