Odbor za društvene djelatnosti i socijalnu skrb : Neprihvaćeni programi javnih potreba u sportu te javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu za 2020. godinu

Pod predsjedavanjem Vedrane Dragičević Borovec jučer je održana sjednica Odbora za društvene djelatnosti i socijalnu skrb na kojoj su razmatrani prijedlozi programa za 2020. godinu, a kojoj je nazočila zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić i pročelnik za društvene djelatnosti Veljko Bertak koji je ujedno ukratko prezentirao program javnih potreba u kulturi, program javnih potreba u sportu, program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu te program javnih potreba u socijalnoj skrbi grada Dugog Sela za 2020. godinu.

Programom javnih potreba u kulturi planiran su sredstava u iznosu od 19,7 milijuna kuna, a kojim se financiraju ustanove u kulturi Pučko otvoreno učilište DS i Gradska knjižnica DS, te ostale potrebe u kulturi. Najveći dio sredstava, 14,4 milijuna kuna, planiran je za realizaciju projekta Kulturni centar za posjetitelje, koji će imati polivalentnu svrhu – „u njemu će biti smješten izložbeni prostor, prostor za TZ DS, informativni dio Dugoselske kronike, prostori za radionice, multifunkcionalna dvorana“, pojasnila je Kokot Bambić. Predsjednicu Dragičević Borovec zanimalo je da li udruge koje ne opravdaju proračunska sredstava moraju ista vratiti u proračun, što je dogradonačelnica potvrdila napomenuvši kako se udruge natječu za proračunska sredstva sa svojim programima i projektima, te ulaganja u ista moraju opravdati Gradu Dugom Selu, ukoliko to ne učine, sredstva moraju vratiti. Program javnih potreba u kulturi je usvojen.

Prema programu javnih potreba u sportu planirana sredstava za sljedeću godinu iznose 4,3 milijuna kuna, od čega 3,7 milijuna kuna za financiranje sportskih udruga Zajednice športskih udruga grada DS i održavanje sportskih objekata (izgradnja skate parka, pomoćnog nogometnog igrališta te obnova stare škole u Ostrni) te 600.000 kuna za redovnu djelatnost Sportskog centra. Dragičević Borovec komentirala je kako potrebno osigurati više sredstava za obnovu svlačionica u objektu stare škole u Ostrni koje se u derutnom stanju, na što je dogradonačelnica pojasnila kako veća sredstva nisu osigurana jer projekt nije prošao na natječaju za ruralni razvoj te će ovim sredstvima (ukupno 50.000 kuna) biti riješena energetska obnova objekta. Dragičević Borovec također je dovela u pitanje financiranje Taekwondo kluba Martingrad koji sa svojim članovima predstavlja susjednu jedincu lokalne samouprave, dok sredstava za financiranje dobiva iz gradskog proračuna. Dogradonačelnica smatra kako bi ovu problematiku trebala riješiti ZŠUGDS. Član Odbora Bojan Rađenović također je komentirao kako financiranje klubova iz proračuna treba biti do određenog stupnja, ne i svih pogona. Odbor na kraju nije prihvatio predloženi program.

Prema programu javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu za sljedeću godinu raspolaže s ukupno 20,9 milijuna kuna, od čega za predškolski odgoj se izdvaja 16,7 milijuna kuna te za školstvo 4,1 milijun kuna. Na pitanje Dragičević Borovec zašto nije uvrštena u program izgradnja sportske dvorane u Dječjem vrtiću Dugo Selo, što je trebalo biti, na što je dogradonačelnica odgovorila kako je riješen ugovor o preprojektiranju te se radi na projektnoj dokumentaciji. Na pitanje koje su mogućnosti da se omoguće besplatni udžbenici za srednjoškolce, dogradonačelnica je odgovorila kako je potrebno vidjeti o kojem se točno broju srednjoškolaca radi i za koje škole. Odbor na kraju nije prihvatio program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu.

Što se tiče programa javnih potreba u socijalnoj skrbi za sljedeću godinu planirano je ukupno 1,7 milijuna kuna, a istim financiraju svi oblici sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, jednokratne pomoći, pomoć za opremu novorođenog djeteta, sufinancira se cijena prijevoza za osobe s invaliditetom te hite medicinske pomoći, otorinolaringološke ambulante i psihijatrijske ambulante, itd. Odbor je prihvatio program.

 

1.JPG 2.JPG

 Skip to content