Odbor za društvene djelatnosti i socijalnu skrb o rebalansima programa i prijedlozima za 2019. godinu

Odbor za društvene djelatnosti i socijalnu skrb Gradskog vijeća Grada Dugog Sela pod predsjedavanjem Sunčane Žuteković, te u prisustvu zamjenice gradonačelnika Jasminke Kokot Bambić i pročelnika za društvene djelatnosti Veljka Bertaka na današnjoj sjednici razmotrio je prijedloge drugog rebalansa programa javnih potreba u kulturi, predškolskom obrazovanju i školstvu, socijalnoj skrbi te u sportu, kao i prijedloge istih programa za sljedeću 2019. godine.

Predloženim drugim izmjenama i dopunama programa javnih potreba u kulturi ukupna sredstava smanjuju se na 4.939.616 kuna, u odnosu na planiranih 6,8 milijuna kuna. Programom su obuhvaćene ustanove u kulturi Pučko otvoreno učilište Dugo Selo – smanjenje od planiranih 2,5 na 2,3 milijuna kuna te Gradska knjižnica – smanjenje s planiranih 1,3 na milijun kuna. Program su obuhvaćeni i ostali projekti u kulturi – arheološka iskapanja na Martin Bregu, projekti udruga od značaja za lokalnu zajednicu te izgradnja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu za koje su sredstva nepromijenjena, dok su troškovi održavanja spomenika kulture izostala. Sredstava fondova za Kulturni centar za posjetitelje su umanjena, dok su za projekt Radost življenja povećana.

Drugim rebalansom programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu predloženo je smanjenje s planiranih 21.734.900 kuna na 17.220.131 kuna. Predškolskim odgojem i obrazovanjem obuhvaćeno je financiranje ustanove Dječji vrtić Dugo Selo, sufinanciranje smještaja djece u privatnim vrtićima te financiranje ostalih potreba u predškolskom odgoju – za potrebe predškolske djece s jezično govornim teškoćama te smještaj djece s poteškoćama u Poliklinici Suvag i Centru za autizam. Ukupna sredstava predloženim drugim izmjenama za predškolski odgoj i obrazovanje iznose 14,4 milijuna kuna. Za školstvo, i to financiranje administrativnog dijela Glazbene škole Dugo Selo, stipendije i sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i studenata, nabava školskih udžbenika, itd. drugim rebalansom osigurano je 2,7 milijuna kuna, dok je prvotno planirano 7,3 milijuna kuna.

Drugom rebalansom planirana sredstava za program javnih potreba u socijalnoj skrbi u iznosu od 1.391.000 kuna povećavaju se na 1.755.000 kuna, radi povećanja pomoći umirovljenicima uz božićne blagdane.

Za sljedeću, 2019. godinu, programom javnih potreba u kulturi predlaže se iznos od 6.840.550 kuna – za POU Dugo Selo ukupno 2.605.000 kuna, za Gradsku knjižnicu Dugo Selo 1.321.000 kuna, za ostale potrebe u kulturi 1,1 milijun kuna te se sljedeće godine planira povlačenje sredstava iz fondova za realizaciju Kulturnog centra za posjetitelje u iznosu od 14,4 milijuna kuna te za projekt Radost življenja 478.500 kuna.

Program javnih potreba u sportu za 2019. godinu planira iznos od 6.368.000 kuna, od čega će se financirati sportske udruge Zajednice športskih udruga grada, sama redovna djelatnost Sportskog centra Dugo Selo održavanje sportskih objekata, kao i troškovi komunalnih usluga i energije. Sljedeće godine, izdvajamo, planirano ej uređenje ulaznog stubišta u zgradu gradske dvorane, financiranje projekta za skate park, obnova objekta stare škole u Ostrni te uređenje pomoćnog nogometnog igrališta NK Dugo Selo umjetnom travom.

Program javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju i školstvu sljedeće godine raspolagat će s ukupno 22.758.325 kuna – od čega 15,4 milijuna izdvaja se za predškolski odgoj i obrazovanje te za školstvo 7,3 milijuna kuna. Za potrebe stipendija i školarina, koje će sljedeće godine biti povećane, kao i za sufinanciranje cijena prijevoza osigurat će se 780.000 kuna. Tom prilikom članovi Odbora komentirali su kako bi se uz omogućavanje nabave školskih udžbenika za sve učenike razmotri mogućnost besplatne školske kuhinje za učenike.

Što se tiče programa javnih potreba u socijalnoj skrbi, u sljedećoj godini, predloženo, raspolagat će s ukupno 1, 6 milijuna kuna.

Odbor je razmotrio sve prijedloge programa, dajući pozitivno mišljenje te iste proslijedio na donošenje Gradskom vijeću Grada Dugog Sela koje će održati 20. Prosinca, svoju posljednju sjednicu ove godine.Skip to content