Odbor za proračun i financije suzdržan po pitanju prijedloga proračuna za 2020. godinu

Pod predsjedavanjem Stipe Velića, danas je održana sjednica Odbora za proračun i financije. Članovi Odbora razmotrili su prijedlog proračuna za 2020. godinu s projekcijama za 2021. i 2022. godinu. Sjednici su nazočili zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir. Više o samom proračunu govorila je voditeljica odsjeka za financije Marica Knezić.

„Za 2020. godinu planirano je 109.162.649,55 kuna, za 2021.g. 91.296.545,99 kuna, za 2022. g. 91.426.648,73 kuna. Planirani proračun, ako se izuzmu prihodi koji se odnose na projekte koje se nalaze u glavnom proračunu i pomoći od drugih za izvršenje tih projekata je na nivou 74 milijuna kuna. Znači, ako se izumu sva sredstva EU, sredstva koja su planirana za zaduženje i pomoći iz drugih proračuna koji su planirani za projekti“, pojasnila je Knezić. Istaknula je velike projekte koji se odnose na sredstva koja su prijavljena na natječaje kao što je obilaznica kroz poduzetničku zonu, KIC, zatim pješačko-biciklističke staze- to jedni od većih projekata za 2020. godinu zbog čega je i ovaj obim predloženog proračuna. Član Odbora Vlado Šindler smatra kako je pretjerano s visinom proračuna te iznio primjere drugih gradova u Županiji koji imaju veći proračun i ina kraju godine veće izvršenje proračuna. Dugo Selo je 2018. imalo 54,84 posto, a za ovu godinu u prvih šest mjeseci 27 posto. Po njemu bi bilo lakše da je sve realnije, pa da se ide u rebalanse proračuna u plusu. Između ostalog izdvojio je i gospodarenje otpadom, s obzirom na događanja oko odlagališta, rečeno je da bi se 2020. trebalo zatvoriti, a zatvorit će se i prije. Trebalo bi razmisliti što s time, hoće li biti dovoljno sredstva i što se tiče više radne snage i možda kupiti još jedan smećar. Na njegovo pitanje o nogostupu u Lovretićevoj ulici, zamjenica gradonačelnik odgovorila je, na osnovu informacija iz komunalnog odjela, kako su radovi krenuli, a bit će etapna gradnja.

„Proračun je malo pretjeran, previše je novaca potrošeno, nije napravljeno nešto od kapitalne izgradnje, zakazano je po pitanju nogostupa i infrastrukture, asfaltiranja, a bilo je novaca u proračunu. Cestu kroz poduzetničku zonu moramo napraviti, to nije sporno, nadvožnjaci su pri kraju. Za razdoblje od 2020.- 2027. slijedi novi način sufinanciranja kada izađe novi nacionalni strateški plan. Trebao bi izaći početkom nove godine, sa smjernicama i tek tada ćemo znati što se može financirati. Neće se više financirati kao do sada, a trebalo bi se početi pripremati za novi način“, rekao je Velić. Osvrnuo se na povećanje prihoda. Prihodi od poreza i prireza iznose 44 mil.kuna, kom.naknada je porasla za 1,5 mil.kuna, kom.doprinos 4 do 5 mil.kuna, tako da će biti prihoda, a njih je trebalo malo kvalitetnije uložiti u infrastrukturu i nužno potrebno, rekao je. Naveo je prioritete poput Rugvičke, Puhova i ulice I.Lovretića. Izvršenje proračuna za ovu godinu je 45 posto, a to se odnosi na fiksni proračun s obzirom da puno toga nije ostvareno, rebalansom u 9. mjesecu nije smanjen proračun gdje je bio prijedlog da se svi ti projekti izbace koji se neće raditi do kraja godine, pojasnila je dodatno Knezić. Odbor je po pitanju prijedloga proračuna bio suzdržan. Suzdržani su bili i kod prijedloga Odluke o izvršenju proračuna za 2020. godinu. Isto tako i kod odluke o izmjenama odluke o gradskim porezima. Kako je pojašnjeno, to su peticijom tražili gospodarstvenici odnosno ugostitelji od gradonačelnika, da ih se oslobodi poreza na potrošnju, a temeljem primjera drugih gradova. S obzirom na smanjenu potrošnju, a kako bi uspješnije poslovali. Ti gradski porezi vode se u Poreznoj upravi koja provodi naplatu i potraživanja. Porezom se prihoduje od 350.000 do 420.000 kuna godišnje. Velić je kazao da je to zahtjevna odluka i da bi bilo da dobro da vijećnici ocjene i rasprave te donesu kvalitetnu odluku.Skip to content