Održana 1.međunarodna smotra folklora Udruge “Rodna gruda”: Potvrđen naziv Pjesmom i plesom za prijateljstvo

Pod nazivom Pjesmom i plesom za prijateljstvo održana je 1.međunarodna smotra folklora u organizaciji Udruge Hrvata BiH “Rodna gruda” Dugo Selo. Podršku desetogodišnjem radu ove udruge pružili su mnogi došavši na rukometno igralište kod POU-a Dugo Selo, a smotra je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te grada domaćina Dugog Sela čiji je predstavnik, zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević službeno otvorio manifestaciju. Naglasio je kako je Dugo Selo grad mladih, s velikim prirastom stanovništva, lijepo mjesto za život s puno potencijala te kako “Rodna gruda” kvalitetno surađuje na području kulture svih deset godina svog postojanja. Uz zahvalu svim sudionicima i da ponesu lijepe uspomene, zaželio je, kao i predsjednik udruge Stipo Dajaković, da ova smotra koja širi prijateljstvo, kulturu i običaje postane tradicionalna. Kako se Dugo Selo u posljednjih 15 godina rapidno razvijalo kazao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Ovdje se, doselilo mnogo ljudi iz BiH, izabralo ovaj grad za svoj život, savilo obiteljska gnijezda i napravilo zajednički odnos i interakciju te upravo tome treba dati podršku, kazao je Bandić. A da je tome tako posvjedočio je i bogat program u kojem se na pozornici izmijenilo oko 300 sudionika iz osam folklornih društava. Svojom pjesmom i plesom prijateljstvo su potvrdili čuvari baštine iz susjednih država Bosne i Hercegovine Gradski folklorni ansambl “Maglaj”, BKUD “Azra” Rašljani, KUD “Bijela” Bosanska Bijela te Slovenije KUD “Sevdah” iz Slovenije. Njihovi običaji i ritam isprepleo se s hrvatskim KUD-om “Vesela šokadija” iz Lapovaca, “Ivanić” iz Ivanić Grada, uz dugoselska društva KUD “Preporod” i domaćina “Rodnu grudu”. Ljepotu svojih nošnji sudionici su pokazali i mimohodom kroz centar grada, gdje su, unatoč kiši koja je počela sipiti, pobudili veliko zanimanje. Za posjetitelje je pripremljen i gastro doživljaj – uživalo se u tradicionalnim bosanskim jelima i slasticama, a izmijenjivali su se i recepti. Miris finog čobanca, kojeg su spremili vješti kuhari, mamio je posjetitelje. Zadovoljstvo manifestacijom iskazali su i organizatori. Voditeljica “Rodne grude” Ivka Dajaković zadovoljna je odazivom te se nada kako će ih sljedeće godine biti i više. Udruga je dugi niz godina pokušavala naći sredstva za održavanje smotre, pozvati sve svoje prijateljske KUD-ove. Zahvalila je svim sponzorima, većinom Dugoselcima, pokroviteljima i, posebno, roditeljima članova koji su dali veliki obol u organizaciji.

Potpisana Povelja prijateljstva s GFA “Maglaj”

Prijateljstva koja vežu “Rodnu grudu” s ostalim folklornim društvima nastala su na njenim brojnim gostovanjima po Hrvatskoj i svijetu gdje su predstavljali svoj Grad Dugo Selo i svoje naslijeđe koje uspješno čuvaju. Jedno takvo s Gradskim folklornim ansamblom “Maglaj” iz BiH, čvrsto već deset godina, na ovoj je Međunarodnoj smotri okrunjeno Poveljom o prijateljstvu. U svečanoj atmosferi, povelju su potpisali predsjednik “Rodne grude” Stipo Dajaković i predsjednik “Maglaja” Atif Spahić. Bio je to emotivan trenutak za obje strane, a kako je rečeno, suradnja između dva KUD-a, grada i države nastavit će se, osim na kulturnom i na drugim poljima.

rg1111 rodnagruda1 rodnagruda2 rodnagruda3 rodnagruda4 rodnagruda5 rodnagruda6 rodnagruda7 rodnagruda8 rodnagruda9 rodnagruda10 rodnagruda11 rodnagruda12 rodnagruda13 rodnagruda14 rodnagruda15 rodnagruda16 rodnagruda19 (2) rodnagruda19 rodnagruda20 (2) rodnagruda20 rodnagruda21 (2) rodnagruda22 rodnagruda23 rodnagruda24Skip to content