Zgrada starog Doma zdravlja napokon u vlasništvu Grada

Zgrada starog Doma zdravlja od danas je u vlasništvu Grada Dugog Sela, a potpise na ugovor o darovanju ove vrijedne nekretnine stavili su gradonačelnik Stipo Velić i zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije Ivkica Halinčić. Sastanku su nazočili zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević i pročelnik odjela za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Mladen Šestan. Prethodno je, u svibnju, odluku donijela Skupština Zagrebačke županije dajući suglasnosti na odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Zagrebačke županije o darovanju, a suglasnost o prihvaćanju istog dalo je i dugoselsko Gradsko vijeće u lipnju.

„Nakon dugog niza godina traženja Dugog Sela da dobije taj povijesni spomenik u svoje vlasništvo to se danas konačno ostvarilo i od danas je u vlasništvu Grada. Imamo projekte i određene zamisli kako ćemo i što ćemo napraviti s tom zgradom. Unaprijed je odlučeno da će tamo biti kulturni sadržaji. Imamo mogućnost osnivanja muzeja, dobit ćemo mogućnost da raspolažemo jednim dijelom imovine koju nam je ostavila jedna velika dugoselska umjetnica Vera Dajht Kralj i koja je izrazila želju da jedan dio njenog opusa ostane našem gradu. Radi se o prostorno velikom objektu, a razmišljali smo i o preseljenju knjižnice. No, zgradu treba urediti, u dosta je ruševnom stanju. Grad je proteklih nekoliko godina uložio određena sredstva, promijenjen je krov, sanirani su temelji“, kazao je gradonačelnik Velić. Također, ove će se godine ići na natječaj za uređenje pročelja i stolarije, a onda će se polako uređivati budući da postoje projekti za kompletno uređenje objekta, dodao je.

Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazila je i zamjenica ravnatelja županijskog Doma zdravlja Halinčić. Naglasila je i kako ovaj objekt od iznimne važnosti i prirodno pripada Dugom Selu te kako joj je drago što će on služiti građanima Dugog Sela i okolice. Gradonačelnik Velić na kraju je zahvalio svima koji su sudjelovali da Grad dobije zgradu starog Doma zdravlja. Objekt je vrijedan kulturni spomenik, ostavština plemenite obitelji Drašković. Građen je u stilu kasnog historicizma iz 18. ili 19. stoljeća i nosi titulu plemićkog dobra. Smješten u centru jedan je od prepoznatljivih dugoselskih simbola.

ugovor stari dz1 staridz3 stari dz4 stari dz2Skip to content