Search
Close this search box.

Održana 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela

 Vijećnička pitanja s aktualnog sata

 Aktualni sat 17. redovne sjednice Gradskog vijeća koja se održala danas u Gradskoj vijećnici pod predsjedavanjem Darjana Budimira te u nazočnosti predstavnika, ravnatelja gradskih ustanova i trgovačkih društava, kao i predstavnika Gradske uprave Grada Dugog Sela, započeo je pitanjima vijećnice Ivane Perković. Ona se požalila na nedovoljno osiguranje građevinskog područja oko željezničkog prijelaza u ulici Bože Huzanića te ju je zanimalo zašto su radovi na izgradnju nogostupa u Kopčevečkoj ulici stali do kućnog broja 8. Pročelnik za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, komunalno i stambeno gospodarstvo Marijo Vinko kazao je kako će se zatražiti od investitora HŽ infrastrukture da se područje što prije sanira. A što se tiče nogostupa u Kopčevečkoj – projekt se realizira kroz tri etape, prva je odrađena, druga obuhvaća izgradnju mosta te treća južno od mosta. Preostale dvije etape želimo prijaviti na mjere ruralnog razvoja za daljnje financiranje projekta, naveo je pročelnik Vinko.

Vijećnika Željka Remenara zanimalo je kada će biti postavljena rasvjeta za pet prijelaza, s obzirom da je ugovor potpisan, a drugo pitanje odnosi se na problem raskopanih putnih graba zbog izgradnje kanalizacije u Andrilovcu. Pročelnik Vinko dodatno osvjetljenje pješačkih prijelaza još uvijek nije realizirano s obzirom da smo u taj projekt ušli sa ŽUC-om, u Gradu se nadaju kako bi se do kraja godine moglo ostvariti. Vezano uz Andrilovec, projekt je pod ingerencijom VIOZŽ, do kraja godine bi se trebao raspisati natječaj za izradu projektne dokumentacije. A što se tiče putnih graba – održavanje i čišćenje istih je odradio ŽUC, iako su vlasnici zemljišta dužni iste održavati, napomenuo je pročelnik.

Renata Jelečki konstatirala je da je u gradu postoji problem napuštenih životinja, i da su građani, vlasnici kućnih ljubimaca, nedovoljno upoznati sa svojim obvezama, kao što je čipiranje i sterilizacija, odnosno kastracija koja je obvezna za sve ljubimce. Da li će grad na tu temu organizirati javnu tribinu i da li postoje namjere otvaranja skloništa za napuštene životinje, u suradnji sa susjednim jedinicama lokalne samouprave. Isto tako upozorila je na problem kašnjenja rješenja i uplatnica o komunalnoj naknadi, na što je voditeljica odsjeka za računovodstvo Marica Knezić istaknula kako su o problemu upoznati, i već su reagirali prema pošti koja snosi odgovornost zbog toga. Grad neće obračunavati kamate na zakašnjele uplate komunalne naknade, napomenula je. Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić istaknula je da će Grad nastojati kroz medije približiti građanima i vlasnicima kućnih ljubimaca obvezu čipiranja i sterilizacije. Pročelnik Vinko je još dodao kako je sama izgradnja skloništa u nadležnosti Zagrebačke županije, a jedinice lokalne samouprave snose troškove. Na području Dugog Sela je bila planirana izgradnja skloništa, u Prozorju, no privatni investitor je odustao od projekta, podsjetio je pročelnik.

Vijećnicu Ivanu Krišto zanimalo je na koji način će Grad riješiti financiranje izgradnje pomoćnog nogometnog igrališta s umjetnom travom za NK Dugo Selo, s obzirom da je Središnji državni ured za šport omogućio 400.000 kuna koji su dostatni za pripremne građevinske radove. Drugo pitanje vezano je uz projekt WIFI for Europe i razloge zašto se Dugo Selo nije uključilo. Zamjenica gradonačelnika prezentirala je kronologiju vezanu uz projekt izgradnje nogometnog igrališta s umjetnom travom i kontakata s Županijskim nogometnim savezom. Kako je napomenula sama izgradnja i građevinski radovi idu jer su osigurana sredstva, no nabava umjetne trave je problematična. „Pokušat ćemo uz pomoć Gradskog vijeća i planiranja u proračunu osigurati sredstva kako bi mogli aplicirati za natječaje za nabavu umjetne trave“, kazala je dogradonačelnica. Pročelnik Vinko, vezano uz projekt Wifi for Europe naveo je činjenicu da se Grad javio na natječaj za Wifi, u drugom krugu, potpisan je ugovor i u tijeku je izrada tehničkog rješenja.

Pitanja Vedrane Dragičević odnosila su se na upis vrtićke djece u sljedećoj predškolskoj godini, nakon što se upišu u novoizgrađeni objekt u DV Vrapčić, aludirajući kako će doći do problema koji bi se mogao riješiti izgradnjom podružnica u Kopčevcu ili Ostrni. A drugo pitanje odnosilo se na sanaciju pristupnog ulaza u Gradsku sportsku dvoranu koji je u lošem stanju. Dogradonačelnica Kokot Bambić složila se kako bi u pedagoškoj godini 2020./2021. moglo doći do problema upisa u dječje vrtiće, no u Gradu rješenje vide u javno-privatnom partnerstvu, a ne u ulaganju i dodatnom širenju djelatnosti gradskog vrtića čiji troškovi su i tako preveliki za gradski proračun, istaknula je. Pročelnik Vinko naveo je da je početak radova na sanaciji ulaza u Gradsku sportsku dvoranu pomaknut, prema prijedlogu ravnatelja, na 1. srpnja ove godine.

Vijećnik Stipo Velić ukazao je 20% povećanje cijene groblja i grobnih mjesta te ga je zanimalo zašto je do toga došlo. Direktor DKPC-a Tadija Penić naveo je osnovni razlog, a to je evidentirani gubitak u radnoj jedinci groblja od 130.000 kuna, a s obzirom da zadnje promjena cjenika je bila 2008. godine, odlučeno je da se cijene moraju povisiti, kazao je Penić.

Vijećnik Ivan Gereci naveo je problem „plavih pješačkih prijelaza“ koji su izrađeni bez privole MUP-a i Ministarstva prometa i kao takvi morat će se ukloniti. Vijećnika zanima tko je odgovoran zbog toga. Dogradonačelnica Kokot Bambić istaknula je da je osnovni motiv bila sigurnost građana i pješaka, ponukani prometnom nesrećom koja se dogodila kod Kauflanda. Pročelnik Vinko nadopunio je da takva praksa nije neuobičajena i da drugi gradovi imaju obilježene pješačke prijelaze u plavu ili neku drugu boju. Dodao je da ŽUC nije dovršio bojanje prijelaza bijelom bojom kako bi bili što vidljiviji.

Božidar Cik zatražio je pisane odgovore na razloge zašto se ne kose javne površine na području prigradskih naselja, a drugo pitanje vezano je uz rekonstrukciju rukometnog igrališta.

Ivan Šajković zatražio je u ime stanovnika Ninske ulice u Lukarišću ugradnju uspornika u istoj ulici zbog problema prebrze vožnje vozača. Drugo pitanje vezano je uz pitanje kanala ispod Kauflanda i Lidla te da li je isti uključen u projekt sustava odvodnje, no prema riječima pročelnika otvoreni kanali u uključeni u taj projekt.

Sinišu Kljajića je zanimalo koliki je angažman na temu 3. osnovne škole u Dugom Selu, kako od strane dugoselskih predstavnika u Županijskoj skupštini s predstavnicima Zagrebačke županije, a tako i od strane predstavničke vlasti Grada Dugog Sela prema Županiji. Također zanima ga da li će vrtić biti od strateškog značaja za Grad Dugo Selo. Dogradonačelnica je istaknula je kako je potrebna još bolja suradnja sviju – i članova županijske skupštine i predstavnika predstavničke i zakonodavne vlasti Grada po pitanju i 3. Osnovne škole i vrtića.

I.G.O.

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content