Održana 3. županijska smotra tamburaških sastava i orkestara u Dugom Selu

Ovogodišnja 3. Županijska smotra tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije održala se proteklu nedjelju, 8. lipnja, u dvorani Preporod Dugo Selo okupivši svega četiri sastava i jedan tamburaški orkestar. Izaslanik župana Zagrebačke županije te predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herčak izrazio je žaljenje slabijim odazivom sudionika na Smotri, a onda i malobrojnim odazivom gledatelja koji su pratili Smotru, no vjeruje kako će sljedeće godine biti bolje. Nastupe tamburaških sastava i orkestara pratio je i selektor maestro Siniša Leopold koji će do četvrtka, 12. lipnja, doznajemo naknadno, donijeti odluku koji će sastav i orkestar predstavljati Zagrebačku županiju na državnoj smotri, odnosno na 21. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava koji će se održati 4. i 5. listopada u Dugom Selu.

U kategoriji tamburaških sastava koji su izvodili koncertantne skladbe hrvatskog autora inspiriranom hrvatskim folklorom nastupili su Tamburaški sastav KUD-a „Tančec“ iz Jalševec Nartskog izvevši skladbe „Do središča“ – Međimurje, „Sava voda“ – Posavina i „Cigančica“ – Slavonija pod palicom njihovog voditelja Zorna Gojmerca. Dugoselski Tamburaški sastav KUD-a „Preporod“ predstavio se sa „Cvile guci, a bajsica brunda“ Zorana Jakunića, te „Podravskim vijencima“ i „Jesenskim kopanjem“ Bože Potočnika uz pratnju ženskog dijela folklornog ansambla. Njihov glazbeni voditelj bio je Zoran Jakunić. Tamburaški sastav KUD-a „Kraluš“ iz Stupnika izveo je „Podravske motive“ i Zvoni zvonce“ Zorana Jakunića, te „Kicoška posla“ Bože Potočnika. Dječji tamburaški sastav KUD-a „Preporoda“ odsvirao je „Remetsko kolo“ Teodora Bocha, „Tomekovu polku i tri kratke“ Marija Pleše te „Jeftanovićevo kolo“ Marija Sorića koji je ujedno i glazbeno voditelj ovog sastava.

U kategoriji tamburaških orkestara koji se natječu s programom koncertantne glazbe autorskih skladbi hrvatskih skladatelja nastupio je TO KUD-a „Mičevec“ iz Mičevca prezentiravši „Pokupske motive“ i „Turopljski potpuri“ Ivana Potočnika. Njihov glazbeni voditelj je Mislav Bobić. Na samom kraju programa Zlatko Herček u ime Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček u ime grada domaćina sudionicima 3. Županijske smotre tamburaških orkestara i sastava Zagrebačke županije uručili su priznanja i time zaključili događanje.

Podsjećamo, organizacija Županijske smotre od prošle godine pripala je KUD-u Preporod koji ujedno organizira i državnu smotru, a uz Zajednicu kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije u realizaciji ovog projekta pomogli su još Hrvatski sabor kulture i Grad Dugo Selo.Skip to content