„Briljantinci“ na prijemu kod predsjednika RH Ive Josipovića: „Ovdje je napravljeno puno posla“

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović čestitao je dugoselskoj glazbeno-kreativnoj skupini „Zvjezdani putevi“ čiji je mjuzikl „Briljantin“ osvojio prvo mjesto na Svjetskom festivalu školske kreativnosti održanom u svibnju u Sanremu. Kao jedini predstavnici iz Hrvatske, učenici OŠ „Ivan Benković“ natjecali su se s kolegama iz dvadeset i dvije zemlje svijeta. U kategoriji mjuzikla bili su bolji od turskih kolega, a zasluživši statuu „Srebrni dupin“ pronijeli su dobar glas o svojoj školi, gradu i domovini.

– Ponosan sam na vaš uspjeh i vjerujem da će ih biti još – rekao im predsjednik Josipović na prijemu 7.lipnja, upriličenom u sklopu tradicionalnog druženja s građanima. U pratnji talentiranih mladih umjetnika bile su i njihove profesorice i mentorice Sandra Frančišković, Ines Kereš i Željka Vlainić te ravnatelj škole Branko Goleš koji je predsjedniku uručio prigodne darove. O radu na ovom zahtjevnom školskom projektu, govorila je jedna od njegovih nositeljica prof. Frančišković. Ideja je nastala u proljeće 2013. godine, a na audiciji odabrani dvadeset i dvoje učenika, od šestog do osmog razreda, marljivo su uvježbali izvedbu ove izuzetno zahtjevne umjetničke forme u kojoj se preklapaju glazba, gluma i ples. Mjuzikl „Briljantin“ osmišljen je kao spoj ljubavi i prijateljstva, odabrane pjesme iz originalne filmske izvedbe prepjevane su na hrvatski, scenarij je prilagođen osnovnoškolskom uzrastu. Svrha mu je bila potaknuti djecu na stvaralaštvo, udaljiti ih s ulice, od televizora i računala, ukazati im na važnost živog vršnjačkog druženja. O tome je govorio i predsjednik Josipović u pismu podrške koje su dobili netom prije odlaska na natjecanje u Italiju. Nazvavši ih mladim ljubiteljima glazbe poručio je kako je „veliki zagovornik rada s mladim ljudima na ovakvim školskim projektima. Osim prepoznavanja i razvijanja talenata i kreativnosti, njima se potiče zajedništvo, jačaju osjećaj pripadnosti školi i stvaranju zajedničkih vrijednosti.“ Na tim riječima podrške, u ime svih „Briljantinaca“, predsjedniku je zahvalila Barbara Grlić. Kako to izgleda u praksi, skupina je pokazala izvevši dvije točke iz „Briljantina“ – popularni „Hand Jive“ i pjesmu „Bit ćemo skupa“.

– Ovdje je napravljeno puno posla – komentirao je predsjednik Josipović, i sam glazbenik, pohvalivši još jednom predani rad i trud djece i njihovih mentorica. Kako su nam na kraju ovog druženja kazali uspješni dugoselski osnovnoškolci, s ovog susreta nose pozitivne utiske, a i dobiveno priznanje dodatni im je podstrek za daljnji rad i usavršavanje, ne samo u umjetnosti već i u drugim životnim segmentima.



Skip to content