Održana 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela

Redovna sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, 32. po redu, održana je danas u Gradskoj vijećnici pod vodstvom predsjednika Vijeća Ivice Klarića, te u prisustvu gradonačelnika Stipe Velića i njegovih zamjenika Pave Jakovljevića i Vlade Kruhaka. Aktualni sat započeo je pitanjem vijećnika Zdenka Sokača o razlozima promjene odluke o prodaji gradske nekretnine (zemljišta) za potrebe izgradnje novog poslovnog prostora tvrtke DUKOM plin d.o.o. (koja je donijeta na prethodnoj 31. sjednici Gradskog vijeća prošli mjesec). Gradonačelnik Velić pojasnio je kako će više informacija o tome moći se doznati tijekom današnje sjednice, ukratko odgovorivši kako Skupština DUKOM plina d.o.o. nije podržala odluku o kupnji gradske nekretnine te je odluku o istome prebacila na upravu tvrtke. Direktor tvrtke DUKOM plin d.o.o. Mladen Vrabec navodi da je odluka kupnje „gotovog“ objekta povoljnija opcija, od kupnje gradske nekretnine uz koju potrebno otkupiti još dvije parcele za izgradnju zadovoljavajućeg objekta.

Vijećnik Stjepan Novosel u kontekstu visoke cijene vode koju plaćaju građani Dugog Sela govorio je o naknadi za razvoj koju građani plaćaju u cijeni vode, a koja je imala za cilj prikupljanje sredstava za otplatu kredita za izgradnju pročistača otpadnih voda. On navodi kako su sredstava za otplatu podzajma bila dostatna već s 31. srpnjem 2015. godine, no ista naknada se i dalje naplaćuje. Gradonačelnik Velić je kazao da će se jednoj od sljedećih sjednica Gradskog vijeća donijeti odluka o smanjenju paušalnog dijela cijena, kako bi se „prepolovila cijena naknade za razvoj koja trenutačno iznosi 2,30 lipa“, dodajući kako je naknada uvedena zbog izgradnje kanalizacijskog sustava i pročistača te kako je kreditno dugovanje podmirivano u ratama.

Kada će se sanirati Kumrovečka ulica u Kopčevcu, zanimalo je vijećnika Krunu Blažinovića, na što je direktor Vrabec pojasnio je kako je rekonstrukcija plinovodne i vodovodne mreže u istoj ulici napravljena u studenom, dok će sanacija započeti čim se asfaltne baze otvore, a postoji mogućnost, ukoliko Grad odobri, da će se tada asfaltirati kompletna ulica, a ne samo pojedini dijelovi. Vijećnik Stjepan Bertek zatražio je da se što prije očiste od leda i snijega autobusna stajališta u naselju Ostrna kako bi učenici bila sigurniji na putu do škole. Vijećnik Nenad Sedlar podsjetio je na problem divljeg deponija u Prozorju, a koje će se sanirati u narednom razdoblju, odgovorio je pročelnik Marijo Vinko.

Imenovan v.d. ravnatelja Gradske knjižnice Dugo Selo – Predrag Topić, prof.

Nakon nedavne iznenadne i prerane smrti ravnatelja Gradske knjižnice Aleksandra Antolovića, danas u vijećnici donijeli odluku o imenovanju vršitelja dužnosti ravnatelja do imenovanja ravnatelja koji će se izabrati po raspisanom javnom natječaju. Na mjesto v.d. ravnatelja imenovan je Predrag Topić, prof., dugogodišnji djelatnik Knjižnice koji osim što je upoznat s načinom rada Knjižnice i knjižničarskom djelatnošću, također ispunjava sve zakonske preduvjete za imenovanje. Stjepan Novosel predložio je da se odluka o imenovanju novog ravnatelja donese najkasnije do kraja ožujka, na što je pročelnik Mladen Šestan kazao kako će se natječaj raspisati 30 dana od imenovanja v.d. ravnatelja. Vijećnik Kruno Blažinović s druge strane imao je sugestiju da se natječaj prolongira nakon lokalnih izbora u svibnju kako bi „v.d. dotada mogao kvalitetno obavljati svoj posao“. Većinom glasova donijeta je odluka o imenovanju P. Topića za v.d. ravnatelja Knjižnice.

Grad odustaje od prodaje zemljišta DUKOM plinu d.o.o.

Odlukom o stavljanju izvan snage odluke o prodaji nekretnine koja je prethodno donijeta 15. prosinca prošle godine, odustaje se o prodaje gradskog zemljišta (u Sportskoj ulici, u blizini NK Dugo Selo) trgovačkom društvu DUKOM plin d.o.o., a za njihove potrebe izgradnje vlastitog poslovnog prostora. Kako je pojasnio pročelnik Mladen Šestan DUKOM plin d.o.o. nije potpisao ugovor o kupoprodaji gradske nekretnine  već je dopisom od 18. siječnja o.g. izvijestilo Grad Dugo Selo da je tvrtka pitanje vlastitog prostora riješilo kupnjom nekretnine u vlasništvu poduzeća HELB d.o.o. iz Božjakovine, njihovog bivšeg poslovnog prostora u Kolarevoj ulici u Dugom Selu površine 1.073 m2. Odluka je prihvaćena većinom glasova vijećnika, uz jedan glas suzdržan.

Na sjednici je također donijeta odluka o imenovanju člana Nadzornog odbora trgovačkog društva Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije d.o.o. koji će zastupati interese Grada Dugog Sela, a radi se gradskom pročleniku Mariju Vinku, koji će biti jedan od devet članova novog saziva Nadzornog dobora županijske Regionalne razvojne agencije.

O kupnji poslovnog prostora za DUKOM plin 

Na kraju sjednice vijećnik Nenad Sedlar zatražio je za sljedeću sjednicu podatke o troškovima organizacije Dugoselske božićne priče na Arusovom trgu, dok je vijećnik Blažinović podsjetio na odgovore na viječnička pitanja od prethodne sjednice Vijeća. Vijećnik Zdenko Sokač zatražio je od direktora DUKOM plina d.o.o. Mladena Vrabeca pojašnjenja o odustajanju od kupoprodajnog ugovora s Gradom, kako je nazvao “nagloj odluci o kupoprodaji nekretnine na kraju kalendarske godine” te razloge zašto je direktor bio ovlašten za pregovore s predstavnicima HELB-a. Direktor Vrabec pojasnio kako je izrađena analiza više opcija investicije, kao što je kupnja zemljišta i izgradnje objekta (slučaj s gradskom nekretninom) koja je procijenjena na 4,3 milijuna kuna te tri opcije kupnje već postojećih poslovnih prostora s pripadajućim zemljištem, među kojima je najpovoljnija bila ponuda tvrtke HELB. Nadalje Vrabec pojašnjava kako se čekao kraj godine “kako bi se izbjeglo plaćanje poreza na dobit u iznosu od 500 do 600.000 kuna”, dok mu je ovlaštenje za pregovore dato od Skupštine DUKOM plina. Pojasnio je također da su tijekom “podstanarstva” DUKOM plina od 2009. godine, za koji su plaćali najam u iznosu 15.000 kuna mjesečno, konstantno nastojali riješiti pitanje svog prostora objavom natječaja i traženjem adekvatnog prostora. Na kraju je dodao kako DUKOM plin kao obveznik HERA-e prilaže trogodišnji plan investicije na temelju kojeg se formira tarifa za distribuciju, a koja bi se po realizaciji investicije poslovnog prostora mogla smanjiti.

Među pitanjima i prijedlozima na kraju sjednice bilo je pitanje i vijećnika Stjepana Berteka o parkiralištima u Arucsovom centru s obzirom da je odnedavno postavljena rampa. Pročelnik Vinko i zamjenik gradonačelnika Vlado Kruhak pojasnili su kako je od 150 parkiranih mjesta Grad vlasnik 19, a koja bi (ukoliko se urede i dovede u primjenu cjelokupna garaža) se zamijenila s vlasnicima garaža (drvenih objekata) ispred Zagrebačke banke.Skip to content