Završila 5. faza obnove Dvorane „Preporod”: Nabavljen kino projektor, kreće se u revitalizaciju dugoselskog kina

Radovi 5. faze uređenja Dvorane „Preporod”, započeti u srpnju prošle godine, su završeni. Među novitetima, uvedenim u ovaj multifunkcionalni prostor, je kino projektor i elektromotorno platno. Svi ljubitelji velikog ekrana doći će na svoje jer slijedi revitalizacija kina u Dugom Selu.
„Tijekom prvih 5 faza obnove uspjeli smo od ničega stvoriti objekat koji će služiti generacijama kao što je služio i do sada. Kultni Dom kulture nekoć je bio centar života Grada, u kojem je bilo i kino.  U jubilarnoj godini 110 obljetnice KUD-a nastojati ćemo dobiti reprezentativnu zgradu u našem gradu koja će služiti za različite svrhe”, kazao je predsjednik KUD-a „Preporod” Mario Mlinarek.
U sklopu ove faze nabavljena je nova scenska rasvjeta i tonska oprema. Također, u garderobnim prostorima nabavljeni  su ormari i garderobni stolovi s ogledalima. U ulaznom holu nabavljeni su ormari za sva priznanja i nagrade KUD-a u kojima će jednim dijelom biti i stalni postav nošnji i instrumenata. Napravljen je idejni projekt, u tijeku je priprema arhitektonske dokumentacije. Izmijenjena je unutarnja stolarija na vratima Dvorane i bočnim vratima, a obavljeni su i soboslikarsko-ličilački radovi pozornice, tribina i ulaznog hola, Izmijenjena unutarnja stolarija sa novim zvučno izoliranim vratima i dovratnicima od punog drva.
U tijeku je priprema dokumentacije za dogradnju sjevernih garderoba s ljetnom pozornicom i izrada protupožarnog elaborata. Ono što muči „Preporodaše“ i dalje je nedostatak prostora. Jedno su od najvećih Društava u Hrvatskoj s preko 312 članova, a za održavanje redovnih aktivnosti primorani su koristiti prostor susjednih objekata te plaćati najam. Prostor im je prijeko potreban i za vrijeme održavanja manifestacija čiji su suorganizatori poput Županijske i Državne smotre tamburaških orkestara i sastava, Izlučne smotre koreografiranog i izvornog folklora, Međunarodne smotre narodnog stvaralaštva. Stoga se javlja potreba za proširenjem postojećih garderobnih prostora, kao i prostora za održavanje redovnih aktivnosti. Ujedno Grad nema riješenu ljetnu pozornicu na kojoj bi se mogle odvijati sve manifestacije na otvorenom od travnja do listopada mjeseca.
„U dogovoru s Gradom Dugim Selom krenuli smo u plansku realizaciju dogradnje sjevernih garderoba Dvorane koje su dotrajale, a na njihovom mjestu uz proširenje (postojećih) izgradili bi zgradu s prizemljem i tri kata, multifunkcionalnog karaktera. Ovdje bi bili garderobni prostori, zatim prostori za izložbe. Prostor bi služio i za održavanje seminara i raznih edukacija, a na zadnjem katu predviđena je manja koncertna dvorana koja bi služila ne samo za održavanje redovnih proba već i u svrhe kazališnih predstava, koncerata klasične glazbe i sl.“, objasnio je predsjednik KUD-a Mlinarek projekt koji je apliciran na natječaj za investicijske potrebe u kulturi Ministarstva kulture za 2017. godinu čiji se rezultati čekaju.
„Dvorana „Preporod” kultno je mjesto za sva  kulturna i umjetnička zbivanjima našega Grada, prvenstveno njegovanje amaterizma i  angažiranje mladih u kulturno umjetničkom životu, u čemu će njena obnova uvelike pomoć”, najavio je Mlinarek nove radove planirane u ovoj obljetničkoj 110. godini KUD-a „Preporod”.Skip to content