Search
Close this search box.

Održana 8. sjednica Gradskog vijeća Dugog Sela: Na aktualnom satu o prihodima, zapošljavanju, komunalnim i inim temama

Na upit vijećnika Krune Blažinovića o dobivenom  iznosu novca za projekte iz EU fondova pročelnik za gospodarstvo Dean Dragičević naveo je 7,1 milijun kuna  za odobrene projekte. Od toga 3,6 milijuna namijenjeno je uređenju Omladinske ulice a 3,5 milijuna kuna uređenju reciklažnoga dvorišta. Dragičević je dodao i informaciju o odobrenih pola milijuna kuna za informativno-edukativne aktivnosti vezane za zbrinjavanje otpada.

Na drugo Blažinovićevo pitanje o tijeku uređenja  reciklažnoga  dvorišta odgovorio je pročelnik M. Vinko  potvrdivši potpisan ugovor s izvođačem koji je uveden u posao s rokom izvršenja od 209 dana.

Vijećnici HDZ-a Velić i Cik naglasili su kako je  projekt Omladinske ulice izrađen i prijavljen  još u prošlom mandatu dok su oni bili na vodećim dužnostima u Gradu.
Pročelnik Dragičević odgovorio je vijećnici Ivani Krišto kako Zagrebačka županija vodi projekt cikloturizma, a Grad Dugo Selo jedan je od partnera u projektu koji se prijavio  na javni poziv za sufinanciranje pojedinih sastavnica projekta. Vijećnicu Krišto  zanimale su mogućnosti  i način  korištenja gradske vijećnice za javne potrebe.  Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić izjavila je kako nema posebnog akta za korištenje vijećnice, već je namijenjena za sve javne skupove, političke i društvene aktivnosti. Zbog otvorenih uredskih prostora i načina ustroja korištenje vijećnice nije moglo biti odobreno subotom za održavanje fotografskog tečaja, pojasnila je Kokot Bambić, a vijećnica Krišto očitovala je nezadovoljstvo.

Vijećnik Stipo Velić nezadovoljan je čišćenjem snijega i lošim stanjem Ferenčakove ulice kojom prolaze brojni pješaci – učenici  i ostali građani.
Voditelj za komunalno gospodarstvo Davor Miljanović potvrdio je ekipiranost, cjelodnevni rad i noćna dežurstva s angažmanom 8-9 ekipa,  navodeći kako  niske temperatura i snježni zapusi otežavaju učinke. Pročelnik Vinko naveo je zakašnjeli početak radova  u Ferenčakovoj ulici  gdje vremenski uvjeti otežavaju realizaciju.

Vijećnik Željko Remenar  istaknuo je problem  s kanalizacijom  u Rimskom putu na koju se pojedine kuće ne mogu priključiti. Stanko  Slišković iz Vodovoda i odvodnje istaknuo je moguću razliku u projektu HŽ u usporedbi sa sadašnjim stanjem izgrađenosti kuća.
Na pogrešno postavljene oznake upozorio je vijećnik Ivan Šajković. Radi se o tabli s imenom Dugog Sela na zapadnom ulazu u grad koju treba ispraviti kao i o pogrešno okrenutom prometnom znaku za pješački prijelaz u središtu grada, koji nije vidljiv.  Šajković je zamolio i za uklanjanje srušenog betonskog stupa iz Perivoja grofova Drašković.

Nekoliko pitanja vijećnika vezano je za zapošljavanje u gradskim službama i ustanovama. Božidar Cik ponovo je pitao o zaposlenju Sandre Geri negodujući što to  njegovo pitanje nije saslušano na prošloj sjednici. Također je uputio pitanje o broju novozaposlenih u tim strukturama?  Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić  izvijestila je o sklapanju ugovora o djelu sa Sandrom Geri u trajanju četiri  mjeseca tijekom kojih će obavljati poslove u Turističkoj zajednici, pohvalivši njezin angažman u organizaciji Fašnika.

Vijećnik Stjepan Štefinovec kritički se osvrnuo na zaposlenje člana HDZ-a, s diplomom  ing. poljoprivrede  na mjesto vozača u Dugoselskom komunalno-poduzetničkom centru, zamjerivši direktoru Tadiji Peniću na obmani. Penić je odbacio optužbe za obmanu kazavši kako je kandidat zaposlen sukladno natječaju, te da će svojim iskustvom pridonijeti radu Centra.

Vijećnica Renata Jelečki napomenula je kako građanima nisu poslane obavijesti – Rješenje o kulturno-povijesnoj cjelini naselja Dugo Selo, na što je pročelnik Vinko potvrdio objavu  toga u Dugoselskoj kronici i internetskoj  stranici te mogućnost slanja i na adrese gađana.

Na pitanje vijećnice Sunčane Žuteković o mogućnosti korištenja prostora vojarne, zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac izvijestio je o tijeku kontakata s Ministarstvom obrane. U tijeku izrade razvojnih planova Oružanih snaga  riješit će se i objekt dugoselske vojarne, kazao je Tominac.
Vijećnica Žuteković istakla potrebu za logopedskim tretmanima,  na čemu se radi, kako je odgovorila zamjenica gradonačelnika Kokot Bambić. Od škola se očekuju informacije o potrebama učenika, a razmatra se i mogućnost zaposlenja još jednog logopeda u Dječjem vrtiću, za što će se predvidjeti sredstva prilikom  rebalansa proračuna predviđenog u lipnju.

Vijećnica Anđelka Svetec stručnim je službama uputila upozorenje radi postavljenih betonskih posuda za cvijeće, koje prema njezinoj ocjeni ometaju kretanje pješaka, majki s dječjim kolicima, a posebice osoba s poteškoćama u kretanju. Upozorila je i na nedostatak parkirnih mjesta posebice za osobe s invaliditetom, a rješenja smatra hitnim.

Zamjenik gradonačelnika N. Tominac uviđa poteškoće tražeći rješenja u prostoru zajedno s policijom. U starom naselju bez urbanizacije puno je problema i traže se rješenja za bolju protočnost. Parkirališta su nedostatna, kao i ona za osobe s invaliditetom, složio se Tominac potvrdivši kako se radi na tom opsežnom poslu.

Sigurnost pješaka i biciklista na prometnici između Dugog Sela i Sesvetskog Kraljevca zabrinjava vijećnicu Vedranu Dragičević Borovec.
Tominac je  izvijestio o tijeku kontakata  sa zagrebačkim gradonačelnik Milanom Bandićem koji, između ostaloga,  uključuju i poveznicu  Dugog Sela sa Sesvetskim Kraljevcima (Zagrebom) u vidu pješačko-biciklističke staze.

Na pitanje vijećnice Dragičević Borovec o organizaciji izbora za Miss Hrvatske  u Dugom Selu te mogućim troškovima, zamjenica gradonačelnika J. Kokot Bambić potvrdila je humanitarni karakter te manifestacije. Cilj je prikupiti sredstva za liječenje dječaka Patrika i pridonijeti akciji „Patrikov put nade“ tj. prikupiti 120.000 kuna. Također je potvrdila kako prihodi pristižu iz Zagrebačke županje, iz gradova s područja Županije i drugih izvora te je pozvala sve na kupnju ulaznica za izbor i startnih brojeva za utrku u svrhu pomoći za liječenje.

Na pitanje vijećnika Siniše Kljajića o ulozi grada i doprinosu razvoja ruralnih područja u programima LAG-a Prigorje, te o dogovorima sa sastanka župana Zagrebačke županije i gradonačelnik, odgovori će biti dostavljeni u pisanom obliku.
Vijećnica Ivana Perković upitala je o mogućim kontaktima s teleoperaterima radi poboljšanja kvalitete interneta, te o tijeku radova na postavljanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Odgovore je zatražila u pisanom obliku.
Predsjednik Vijeća Darjan Budimir upitao je pročelnika D. Dragičevića  o stanju gradskoga proračuna. Projekcija prema fiskalnom kapacitetu za ovu  godinu iznosi 1,8 milijuna kuna,  podatak priljeva  vidljiv je  tek za siječanj, tako  slijedi praćenje po mjesecima – naveo je pročelnik Dragičević u odgovoru. NK

Nova lokacija spomenika hrvatskim braniteljima u Perivoju I.B.Mažuranić
Vijećnici su informirani o tijeku projekta izgradnje spomen obilježja stradalima u Domovinskom ratu. Za prijavu na natječaj Ministarstva branitelja za izradu projektne dokumentacije pomogao je Grad, nositelj projekta je HVIDR-a, sudjeluju Udruge udovica i roditelja poginulih branitelja, „Crne mambe“, Hrvatski Vitezovi – Ratni Veterani 1991 Dugo Selo. Dobiveno je 80.000 kuna. Prvobitna lokacija bila je ispred starog Doma zdravlja odnosno Centra za socijalnu skrb, a sada je navedena druga lokacija u Perivoju Ivane Brlić Mažuranić. Vijećnici Anđelki Knezović Svetec, koja smatra da je centar primjerenije mjesto, rečeno je kako Grad nije samostalno donio odluku već su kontaktirane udruge, a protiv nove lokacije bile su jedino „Crne mambe“, kazao je pročelnik Vinko. Kako je pojasnio Tominac, nova lokacija daje veće prostorne mogućnosti za okupljanje većeg broja uzvanika, ovaj ispred Centra je skučen. Također, trebalo bi riješiti i imovinsko-pravne odnose sa županijskim DZ-om. Da bi se to trebalo skoro riješiti, a i da je centar primjereniji, naveo je i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir. Stari spomenik se ukida, na njegovo mjesto mogla bi doći neka od skulptura iz Perivoja I.B.Mažuranić, odgovoreno je Kljaiću.

Gradonačelnik informirao o putu u Francusku
Pitanja i prijedlozi započeli su gradonačelnikovim čitanjem članka iz francuskih novina „Le Courrier Picard“ o posjetu dugoselskih gradskih predstavnika. Podsjećamo, gradonačelnik Panian je sa suradnicima Deanom Dragičevićem i Zvjezdanom Budor Klarić, a na poziv predstavnika prijateljskog Kantona Saint Simona, bio na službenom putu, vezanom za potpisivanje novog ugovora o bratimljenju, razlog je preustroj njihovih granica. Communauté d’Agglomération Saint-Quentin i Zajednica općina kantona Saint-Simon spojeni su u jednu teritorijalnu jedinicu. Potpisivanje ugovora, kojim se nastavlja suradnja na kulturnom, gospodarskom i turističkom planu,bit će u svibnju u Saint Quentinoisu u sklopu velikog izložbenog sajma na kojem će kao hrvatski predstavnici biti počasni gosti.

O logopedu i pod pitanjima i prijedlozima
Poduža i opširna rasprava o sada već ustaljenoj temi na sjednicama vijeća – logopedu, a o kojem je pitanje postavljeno na aktualcu, nastavila se i na zadnjoj točci pod pitanjima i prijedlozima. Vijećnici Krišto nije bio jasan odgovor dan na aktualcu na što je zamjenica Kokot Bambić odgovorila da je intencija da se stručni tim u vrtiću, pod kojim grad jedino ima ingerenciju, pojača s još jednim logopedom. U ovoj raspravi sudjelovali su vijećnici Kljajić, Anđelka Knezović Svetec, predsjednik vijeća Budimir te pročelnik Veljko Bertak koji je iznio niz podataka. Zaključio je da je to kompleksno pitanje, koje zahtjeva interdisciplinarni pristup, trijažu i suradnju niz stručnjaka. Grad subvencionira tretmane logopeda za populaciju djece od 5 do 15 te je isplatio prošle godine 50-tak subvencija. „Činjenica je da imamo jednog logopeda u Gradskom vrtiću što nije dostatno, imamo velike potrebe u školama, to sve spada pod zdravstvenu i društvenu djelatnost, ali mislim da trebamo naći neko cjelovito rješenje. Na tome će se još raditi i bit će još sastanaka“, kazao je Budimir. Kako se još čulo, ovaj problem može se riješiti da se poveća subvencija ili da se subvencija ukine pa da se zaposli jedan logoped odnosno sufinancira njegov rad. Potreba za logopedom je velika, kako za vrtićku tako i za školsku djecu te će se o ovoj temi raspravljati i izvan sjednica Vijeća. Gradonačelnik je na Kljaićevo pitanje o potrebi liječnika kazao kako Grad nema nikakve ingerencije kod zapošljavanja liječnika, može ga stipendirati i time se neće ništa dobiti jer o specijalizacijama odlučuje Dom zdravlja Zagrebačke županije i Ministarstvo zdravstva.

 

Podjeli vijest

Nedavno objavljeno

Skip to content