Održana Godišnja skupština dugoselskih Hrvatskih vitezova: D.Mesić predsjednik, nastavljaju se započeti projekti

Godišnja skupština Udruge Hrvatski vitezovi-ratni veterani 1991. Dugo Selo održana je 22.kolovoza u Lovačkom domu „Srnjak“.
Skupštinu, kojoj je prisustvovalo 28 članova, vodilo je radno predsjedništvo u sastavu Ivica Smolčić, Ilija Samardžić i Kruno Ivaniček. Od gostiju skup su pozdravili pukovnik u mirovini Nikola Tominac te predsjednici Vitezova iz Općina Brckovljani Samir Jašarević i Rugvice Jadranko Brestovec.
Kako je jednoglasno odlučeno, udrugu će i naredne četiri godine voditi Damir Mesić. Dopredsjednici su Ivica Smolčić i Ilija Brekalo, tajnik je Nenad Geri. U Izvršnom odboru su Ilija Rašo, Josip Buretić, Zvonko Žitnik, Kruno Ivaniček i Ilija Samardžić. U Nadzorni odbor ušli su Marijan Švegovec, Vid Smolčić i Božo Ćenan, a Sud časti čine Ivan Frančić, Mato Vrdoljak i Josip Pilarić. U izbornom dijelu skupštine odlučeno je još i o sabornicima za Zajednicu udruga Hrvatskih vitezova te o kandidatima za odbore s time da je kandidat za predsjednika Zajednice Nenad Geri.
U izvješću o radu novi/stari predsjednik Mesić naglasio je kako je realizacija projekta „Reintegracija i rehabilitacija hrvatskih branitelja i branitelja s invaliditetom“, za koji je dobiveno 16.000 kuna temeljem natječaja Grada Dugog Sela, tekla sukladno planu i programu. Od projekata koji su uspješno provedeni u četverogodišnjem mandatnom razdoblju izdvojio je javne radove 2011. godine kada je zaposleno dvanaest građana, među njima i razvojačeni branitelji. Odrađena je kompletna rekonstrukcija ograde DV Dugo Selo te hortikulturalni radovi. Radilo se i u OŠ Josipa Zorića, a na SC-u Kozinščak uređen je boćarski teren i popravljene nadstrešnice. Tri godine za redom Udruga je bila logistička potpora u kampu u Biogradu, u suradnji s TZ-om i Gradom. Projekt „Srce za Vukovar“ kojim se prikuplja knjižna građa za vukovarske osnovne škole još traje, a u školama se provodi i njihov „Sat o domovinskom ratu u Gradu heroju“. U poslu je dokumentacijska sekcija koja prikuplja „ratnu dokumentaciju“ za ovo područje s ciljem prezentacije u obrazovnim ustanovama te kreiranju jedinstvene digitalno-tiskane baze svih branitelja s ovog područja.
Pomoć najugroženijim braniteljima pruža se kroz „Brigu za potrebite“ u vidu raznih donacija poput robe, namještaja, kućanskih aparata. Napomenuto je i kako je sve teže pružiti neophodnu pomoć jer je potrebitih sve više, a ne mogu se osloniti na resorne institucije. Na loš položaj braniteljske populacije ukazivali su i sudjelujući u radu koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije. Jedan od oblik pomoći je i druženje, a ono se provodi kroz sportske sekcije. Članstvo je aktivno u ribičkoj sekciji, a na jezerima ŠRD-a redovito sudjeluje u akcijama čišćenja i održavanja. Streljačka sekcija postiže dobre rezultate na rekreativnim natjecanjima na županijskom i državnom nivou, osnovana je i streljačka udruga „Patriot“ kako bi se članovi mogli uključiti u pojedine Zajednice sportskih udruga te sudjelovati na turnirima. Organizirane su tradicionalne manifestacije poput 9. Sportskih braniteljskih susreta za Dan pobjede, desetu godinu za redom išlo se u 18. studenoga u Vukovar, a uz druženje sa srodnim udrugama „Crnim mambama“ i HVIDR-om održan je i prošle godine Božićni humanitarni turnir. Rado se odazivaju i na događanja poput “Dugoselske fišijade” gdje je ostvaren prosječni plasman, a bili su i na „Vugrovečkom Miholju“. Sve ove aktivnosti i projekti planirani su i u 2016. godini. Što se tiče financijske strane, prihodi su bili 18.750 kuna, a rashodi 16.181 kunu.
Na ovoj je Skupštini odlučeno kako će Dan udruge biti 25. listopada jer je tog dana izvidnička desetina osvojila Dom JNA i to je bio prvi objekt na ovom području na kojem je zavijorila hrvatska zastava. Taj simboličan datum odgovara i zbog blizine proslave Dana Grada te datuma odlaska branitelja na bojište Trokut-Novska. S obzirom da se sljedeće godine obilježava 25. godina od početka rata, bilo bi dobro kad bi se oformio odbor za obilježavanje radi bolje koordinacije, čulo se na kraju Skupštine.Skip to content