Održana komemoracija poginulim braniteljima Domovinskog rata 1991.-1995. godine na Zapadnoslavonskom bojištu na lokaciji Trokut Novska

U spomen na 337 branitelja koji su poginuli na Novljanskom ratištu kod spomen obilježja Trokut kod Novske u subotu, 29. listopada održana je komemoracija na kojoj su uz brojna izaslanstva udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanika hrvatske predsjednice Ante Deura, izaslanstva Vlade RH, Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova nazočili i pripadnici 53. samostalnog bataljuna s braniteljima područja grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica na čelu s njihovim ratnim zapovjednikom pukovnikom Nikolom Tomincom te predstavnicima Grada Dugog Sela – gradonačelnikom Stipom Velićem i njegovim zamjenikom Pavom Jakovljevićem, načelnikom Općine Brckovljani Željkom Funtekom i predsjednikom Općinskog vijeća Općine Brckovljani Božom Grabercem te načelnikom Općine Rugvica, ujedno i saborskim zastupnikom Matom Čičkom.

Komemoracija kod spomen obilježja na Trokutu obilježava se svake godine, 29. listopada, na dan početka Operacije Orkan ’91. kada je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije u Domovinskom ratu te se na taj način odaje počast za 337 branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja na novljanskoj bojišnici tijekom Domovinskog rata, a među kojima su svoje živote dali i četvorica branitelja dugoselskog područja – Filip Marušić, Vlatko Margetić, Ivan Horvatić i Ivan Bešenić.

Akcijom Orkan do Nove godine 1992. godine oslobođeno je 80% okupiranog područja zapadne Slavonije. Akcija je tada završena tzv. Sarajevskim primirjem 2. siječnja 1992. godine i bila je to najveća vojna akcija Hrvatske vojske tijekom 1991. godine. Nakon primirja i dolaska međunarodnih snaga UN-a, područje zapadne Slavonije bit će konačno oslobođeno u akciji Bljesak 1995. godine.

Prije početka službene komemoracije svetu misu služio je požeški biskup Antun Škvorčević, nakon koje su se prisutnima obratili brojni govornici. Gradonačelnik Novske, Vlado Klasan podsjetio je kako su u najtežem trenutku za Novsku i okolicu tijekom Domovinskog rata u njenu obranu došli branitelji iz cijele Hrvatske. Stoga je Grad Novska  inicirao bratimljenje svih onih gradova i općina otkuda su bili branitelji koji su branili novljansko područje te je tog dana, prije komemoracije, u Gradskoj vijećnici Novske svečano potpisana Povelja o trajnom prijateljstvu i suradnji gradova Dugog Sela, Samobora, Svete Nedelje, Ivanić Grada, Vrbovca, Križevaca i Novske. Uz generale Rudija Stipčića i Jozu Miličevića, okupljenima se obratio ministar hrvatskih branitelja Tomislav Medved te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur koji je prenio posebne pozdrave i pijetet predsjednice RH obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja kao i svim hrvatskim braniteljima. „Poginule i nestale branitelje nikada ne smijemo zaboraviti, već ih trebamo slaviti jer su oni doprinijeli rođenju naše domovine, naše države“, poručio je izaslanik Deur.

Po zaključenoj komemoraciji delegacije su polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odale počast kod spomen obilježja na Trokutu, ispred devet monolita na kojima su uklesana imena poginulih branitelja. Počast su odali i predstavnici Grada Dugog Sela, Općine Rugvica i Općine Brckovljani te predstavnici udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata s područja ovih triju jedinica lokalne samouprave, dok su svojim prisustvom na komemoraciji svoje poštovanje i zahvalnost poginulim braniteljima odali i učenici osnovnih škola s područja Dugog Sela, koji su također doputovali s našim delegacijama.Skip to content