Održana komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježju Trokut-Novska

Kod spomen obilježja Trokut-Novska održana je 29. listopada Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima 1991. – 1995. na zapadno – slavonskom ratištu, na dan početka Operacije Orkan ’91. kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije u Domovinskom ratu. Tijekom izvođenja strategijske operacije HV za oslobađanje Zapadne Slavonije u jesen i zimu 1991. godine na oltar Domovine život je položilo 327 hrvatskih branitelja, a 672 su ranjena.

Među njima su četvorica branitelja s dugoselskog područja – Filip Marušić, Vlatko Margetić, Ivan Horvatić i Ivan Bešenić. Komemoraciji su nazočili i počast odali njihovi suborci, pripadnici 53. samostalnog bataljuna s braniteljima područja grada Dugog Sela te općina Brckovljani i Rugvica predvođeni svojim ratnim zapovjednikom pukovnikom Nikolom Tomincem, ujedno i zamjenikom gradonačelnika Grada Dugog Sela. U izaslanstvu Grada, Općina Brckovljani i Rugvica bili su, uz Tominca, predsjednik Općinskog vijeća Općine Brckovljani Tihomir Đuras, predstavnici braniteljskih udruga „Hrvatski vitezovi-ratni veterani 1991.“, HVIDR-e, Crne mambe s područja grada te općina. Spomen obilježje posjetili su i učenici osnovnih škola s našeg područja. U sklopu terenske nastave iz povijesti učimo o Domovinskom ratu, kao dijelu novije hrvatske povijesti, čulo se od učenika OŠ Rugvica.

„Danas smo odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na zapadno-slavonskom bojištu. Naime, to je jedno od najkrvavijih bojišta Domovinskog rata na kojem su sudjelovali vojnici prvenstveno sa šireg zagrebačkog područja, a među njima i vojnici 53. samostalnog bataljuna zbora narodne garde Dugo Selo. Treba napomenuti da je na novljanskom bojištu s područja grada Dugog Sela i Općina Brckovljani i Rugvica sudjelovalo oko 1100 pripadnika. Izgubili smo četiri naša suborca, a oko tridesetak je bilo ranjenih. Ponosan samo što danas bio ovdje. Odaziv na komemoraciju je bio dosta velik, stigli smo s dva autobusa. Komemoraciji su prisustvovala djeca osnovnih škola. Kao i svake godine, odali smo počast i na mjestu pogibije naša tri pripadnika. Nakon 28 godina, osjećaj i sjećanje ne blijedi, ispunjava ponosom na te ljude koji su, dajući svoje živote, dali veliki doprinos za našu Domovinu“, rekao je Nikola Tominac.

Komemoracija je započela svetom misom koju je predvodio vlč. Josip Pendžić, župnik župe sv. Tome apostola u Rajiću, s vlč. Pericom Matanovićem, župnikom župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj i dekanom Novljanskog dekanata vlč. Pejom Oršolićem.

Ovo mjesto je simbol zajedništva hrvatskih branitelja i svih postrojbi koje su branile ovo područje i simbol hrabrosti i pobjede, istaknuo je izaslanik predsjednice RH, brigadni general Ivica Komljen,  koji je ujedno i sudionik ratnih događanja na bojišnici Novske. Okupljenima na komemorativnom skupu obratili su se i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je istaknuo jedinstvo i slogu kao vrijednosti koje se ne smiju zaboraviti. O snazi zajedništva govorio je i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministra hrvatski branitelja, državni tajnik u ministarstvu hrvatskih branitelja Ivan Vukić, dok je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Đakić podsjetio na je 17 postrojbi koje su oslobodile 11 naselja i područje motela „Trokut“. Kod spomen obilježja vijence su položila brojna izaslanstva, uz roditelje i obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz četiri hrvatske županije, vijence je položilo državno izaslanstvo, izaslanstva županija PU sisačko-moslavačke, izaslanstva gradova i općina, te predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Komemorativni skup prigodnim pjesmama uveličao je zbor Glazbene škole u Novskoj. Komemoraciju poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na zapadno-slavonskom ratištu  i ove je godine organizirao Grad Novska. Pokrovitelji su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Bjelovarsko-bilogorska,Koprivničko-križevačka, Zagrebačka i, ove godine županija domaćin, Sisačko-moslavačka.

f0.JPGf01.JPGf1.JPGf10.JPGf11.JPGf12.JPGf13.JPGf14.JPGf15.JPGf16.JPGf17.JPGf18.JPGf19.JPGf2.JPGf20.JPGf21.JPGf22.JPGf23.JPGf24.JPGf25.JPGf3.JPGf4.JPGf5.JPGf6.JPGf7.JPGf8.JPGf9.JPG

 Skip to content