Međunarodni sastanak partnera na projektu Interreg NewPilgrimAge u Dugom Selu

Grad Dugo Selo domaćin je 5.međunarodnog sastanka partnera za projekt Interreg NewPilgrimAge/ Novo hodočasničko doba. Goste iz zemalja partnera u Gradskoj vijećnici, gdje će se sastanci održavati od 28. do 30. listopada, pozdravio je gradonačelnik Nenad Panian. Zaželio im je dobrodošlicu i ugodan boravak u Dugom Selu, gradu pod zaštitom sv.Martina. Istaknuo je dugoselska uspješna nastojanja te unaprjeđenje u razvoju i valorizaciji svetomartinske baštine u ovom velikom europskom projektu. Više o samom sastanku i programu rekla je voditeljica projekta Zvjezdana Budor Klarić.

„Svi zajedno radimo na razvoju svetomartinske baštine u našim lokalnim jedinicama. Došli su partneri iz Maribora, predstavnici Znanstveno istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti iz Ljubljane, iz Italije partner iz Trevisa Asocijacija UNPLI-Veneto, iz grada Albenga, konzultanti iz Budimpešte koji su konzultanti glavnih partnera. Glavni partner projekta je grad Szombathely čiji su predstavnici također ovdje, a tu je i agencija Mindspace iz Budimpešte koja se bavi marketingom projekta. Ovih dana ćemo razgovarati o tome kako smo proveli pilot aktivnosti projekta te njihova evaluacija. Za Dugo Selo to je bio kviz o sv. Martinu i virtualna šetnja starom crkvom na Martin bregu. Razgovarat ćemo o donošenju strateških dokumenata koji će ići u svakom gradu na Gradsko vijeće. Strateški dokument o razvoju svetomatinske baštine za narednih 10 godina jedan je opsežan dokument o kojem ćemo raspravljati i zajednički se dogovoriti što još treba dodati kao bi se objedinili ciljevi. Pripremljeni su draftovi i prijedlozi tih dokumenata“, pojasnila je Budor Klarić.

Program ovog stručnog skupa obuhvaća obilazak Dugog Sela, razgledavanje svetomartinskog naslijeđa i baštine. Također, sutra će na izlet u Zagreb gdje će posjetiti tamošnju crkvu sv. Martina. Očekuje ih i sastanak s predstavnicima Kulturnog centra sv. Martina Hrvatska koji će ih informirati o statusu koji je Dugo Selo dobilo za martinsku baštinu odnosno za slavljenje sv. Martina kao nematerijalnog dobra Hrvatske. Budor Klarić dodala je kako su svi partneri u ovom procesu, da u svojim zemljama ishode takvo rješenje. Cilj je da svi zajedno upute zahtjev prema UNESCO-u, a kako bi se tradicija slavljenja sv. Martina proglasila i UNESCO-ovom nematerijalnom baštinom.

f1.JPG f2.JPG f3.JPG sastanak1.jpg sastanak2.jpg sastanak3.jpg

 Skip to content