Svečanost povodom priznanja hrvatske tradicije slavljenja sv. Martina : Priznanje martinskom gradu Dugom Selu

Dugo Selo, kao prvi Grad obilježen Stopom sv. Martina i Kulturni centar sv. Martin Hrvatska podnijeli su zahtjev Ministarstvu kulture koje je odlučilo ovu tradiciju slavljenja sv. Martina upisati na listu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem 2-73141.

Tim je povodom 25. listopada u Zagrebu, na Hrvatskom katoličkom sveučilištu  održana svečanost na kojoj su predsjednica Kulturnog centra sv. Martin – dr Ines Sabotic s dr  Antonijom Zaradija Kiš,  istaknule značaj ovog priznanja svim štovateljima martinske baštine ali i obvezu  očuvanja te baštine za buduće naraštaje.

Predstavnici Dugog Sela – gradonačelnik Nenad Panian s nekadašnjim gradonačelnikom Borisom Mahačom prvi su od 22 grada primili priznanje za njegovanje martinske baštine u gradu Dugom Selu, koji je 2007. godine bio prvi hrvatski grad obilježen Stopom sv. Martina. Zvjezdana Budor Klarić govorila je o provedbi EU martinskog projekta u Dugom Selu – „Novo hodočasničko doba“ i martinskim putovima. Dugo Selo kao suorganizator za sve je sudionike pripremilo prigodne darove – martinsko vino iz gradskog vinograda i motivima obilježene keramičke medaljone koji su stvoreni u radionicama Projekta 54 plus. Sudionici svečanosti mogli su razgledati izložbu izabranih umjetničkih djela s martinskim motivima iz zbirke Pučkog otvoreno učilišta Dugo Selo te monografsko izdanje o dugoselskoj martinskoj baštini. Tako je i ovom prigodom Dugo Selo predstavilo svoju martinsku tradiciju drugim gradovima i općinama koji su također prikazali svoju baštinu i način štovanja martinske tradicije. Ta je tradicija upisom u Registar Kulturnih dobara kao nematerijalna baština, potvrđena kao važna sastavnica nacionalnog blaga.

F1.JPG F10.JPG F2.JPG F3.JPG F4.JPG F5.JPG F6.JPGSkip to content