Održana redovna godišnja skupština HVIDR-e Dugo Selo : Protekla tužna godina izrodila najvažniji projekt – izgradnju novog spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata

Članovi skupštine udruge HVIDR-a Dugo Selo pod predsjedavanjem Petra Đurana održali su protekle subote, 19. siječnja, redovnu godišnju skupštinu. Sjednica je održana u prostorima udruge ADHD i ja na Arcusovom trgu u nazočnosti zamjenika gradonačelnika Dugog Sela Nikole Tominca te predstavnika HVIDR-e Zagrebačke županije, iz Sambora i Svete Nedelje, Zaprešića, Ivanić Grada i Vrbovca, predstavnika udruge Hrvatski vitezovi Zagrebačke županije, Dugog Sela, Rugvice te Brckovljana, udruge udovica i roditelja poginulih hrvatskih branitelja Dugog Sela, Rugvice i Brckovljana te udruge ADHD i ja.

Protekla godina bila je teška za dugoselsku HVIDR-u i njene članove s obzirom da ih je u srpnju iznenada napustio, tragično stradavši, njihov predsjednik Željko Galović. Stoga je održana izvanredna izborna skupština na kojoj je izabran novi predsjednik i rukovodstvo. U prošloj godini nastavljene su aktivnosti prethodnih godina – kao što je sudjelovanje na ribičkim natjecanjima srodnih udruga, kao i u natjecanjima priprema kotlića i fiša. Članovi HVIDR-e Dugo Selo bili su angažirani na osiguranjima gradskih turističkih manifestacija (primjerice uskršnja izložba u Perivoju grofa Drašković), ali isti tako i kao sudionici u Starim jelima ‘z Dugog Sela. Prošle godine pokrenut je i natječaj za idejno umjetničko urbanističko rješenje spomenika poginulim branitelja grada Dugog Sela nakon kojeg su organizirali izložbu pristiglih radova, a realizacija i izgradnja u Perivoju I. B. Mažuranić planirana je tijekom ove godine. Kako je istaknuo predsjednik Đuran izgradnja spomenika u partnerstvu s Gradom Dugim Selem planirana je po aplikaciji na natječaj u Ministarstvu branitelja (tijekom sljedećih mjeseci) za novčana sredstava u iznosu od 250 do 300.000 kuna.

Prošle godine, stoji u izvješću, sudjelovali su na Županijskim braniteljskim igrama u Ivanić Gradu osvojivši 1. mjesto u streljaštvu, 1. u dvoranskoj kuglani i 3. mjesto u boćanju, a uz sudjelovanje na komemoracijama u Novskoj i u Vukovaru gdje su u Koloni sjećanja odali počast žrtvama palim u Vukovaru, članovi su ispratili dugoselske bicikliste na tradicionalni maraton za Vukovar koji od prošle godine nosi naziv Memorijalni biciklistički maraton Željko Galović. U 2018. godini HVIDR-a je uspješno organizirala obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije u Dugom Selu, a ove godine planirano je svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti na Arcusovom trgu u njihovoj organizaciji.  

Prošle godine raspolagali su s ukupno 164.440 kuna prihoda, od čega je dotacija Grada Dugog Sela 50.000 kuna, Općine Rugvica 4.000 kuna, Općine Brckovljani 5.000 kuna, Zagrebačke županije 5.000 kuna te određena sredstava TZ Dugo Selo za osiguranje gradskih manifestacija. Ove godine planiraju 351.500 kuna u koja su najvećim dijelom uključena sredstava planirana za izgradnju spomenika. Zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac pozdravljajući skup naveo je da Grad konstantno brine i vodi računa o braniteljskoj populaciji, kao i svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, no u prošloj godini „ističemo dvije aktivnosti – Dan branitelja Zagrebačke županije i realizacija projekta izgradnje novog spomenika poginulim braniteljima koji ćemo nastaviti i u ovoj godini“. Na kraju je pozvao okupljene na promociju knjige Hrvati u I. svjetskom ratu (dogradonačelnik Tominac ujedno autor knjige) među kojima je bilo i Dugoselaca, kako bi „svi zajedno odali počast našim pradjedovima“. Promocija je planirana u ožujku ove godine.Skip to content