Održana sjednica članova Gradskog vijeća i predsjednika Mjesnih odbora: Problematična komunalna infrastruktura

Problemi s komunalnom infrastrukturom, lisicama, neredovita košnja i održavanje javnih površina, loše čišćenje snijega, manjak dječjih igrališta, nesigurnost na prometnicama, navažanje poljskih puteva, uređenje zapuštenih parcela, nedostatna komunikacija s komunalnim redarima – neki su od nabrojanih stavaka koje su na jučerašnjoj prvoj zajedničkog sjednici sa članovima Gradskog vijeća u svojim izvješćima naveli predstavnici gradskih mjesnih odbora. Kako je kazao predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček, od konstituiranja MO-ova prošlo je devet mjeseci. Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Stipo Velić, zamjenik Pavo Jakovljević, gradski vijećnici Jasminka Kokot Bambić, Stjepan Bertek, Kruno Blažinović, Božidar Cik, Ivica Klarić, Pero Orlović, pročelnici upravnih odjela – za poslove gradonačelnika i Vijeća Mladen Šestan te za prostorno uređenje, stambeno i komunalno gospodarstvo Marijo Vinko i stručna suradnica Mirjana Perković. Izvješća o dosadašnjem radu te planu za naredno razdoblje podnijelo je devet MO-ova.
Predsjednik MO Andrilovec Željko Remenar ukazao je na neadekvatno čišćenje snijega koje je stvorilo probleme sa školskim autobusom i prometnu nesigurnost, zapuštene objekte, ceste pune rupa, lisice… Više su puta zvali Županijske ceste za krpanje rupa, no one su i danas na kolnicima. Od Grada traže rješavanje problema i bolju komunikaciju s komunalcima. U smanjivanje populacije lisica trebali bi se uključiti Lovačka društva i komunalci, kao i o brizi za pse lutalice, mišljenja je i Smiljan Dokić, predsjednik MO-a Dugo Selo Centar. Nedostaju parkirališta, sportski tereni, dječja igrališta, ograditi i oplemeniti trebalo bi igralište u Perivoju, a želja je građana da se u Osječkoj izgradi odbojkaško igralište. Potreban je nogostup u Školskoj, ulici Hrvatskog proljeća, a od DUKOM-a traže da sanira šaht u Osječkoj. Traže i poboljšanje vode za piće, a žale se i na kvalitetu i cijenu plina. Na pitanje o sredstvima za rad, Ivaniček je odgovorio kako je svakom MO-u odobreno 10.000 kuna.
Izvješće MO Dugo Selo Jug prezentirala je Nikolina Mačić, zamjenica predsjednika. Asfaltira se Štefanovićeva, a problematični su neočišćeni kanali od oborinskih voda koji su puni štakora i zmija. Tu je i kanal uz prugu,a preinake bi trebalo igralište u Odranskoj. Kada se nasipavaju ulice, bilo bi dobro pozvati i nekog iz MO-a, predložio je predsjednik MO Dugo Selo Istok Željko Pintar. I ovdje se kanali loše čiste koji uslijed kiša plave, građani sami plaćaju čišćenje, a očišćeno se nije imalo gdje odvesti. Asfaltira se u Puhovu. Kao i svugdje, nedostaju dječja igrališta, pogotovo u Starčevićevoj ulici gdje ima višestambenih objekata i gdje će se inicirati potražnja za zemljištem kako bi se napravilo barem privremeno igralište. Predlaže se klima u mrtvačnici na Starom groblju kao i montažna nadstrešnica. Nemaju prostor za sastanke, a dobro bi došle oglasne ploče preko kojih bi se građani mogli informirati.
MO Donje Dvorišće poslao je četiri dopisa Gradu, izvijestila je predsjednica Zvjezdana Jambrečec. Uništene sprave u parku sanirane su tek nakon tri mjeseca. Potrebno je pokositi putne grabe kod parka kao i kod poligona Vatrogasnog doma. Očišćene su dvije putne grabe, nakon čišćenja sve je ostavljeno na hrpi. Više su puta tražili autobusnu stanicu za školsku djecu koja, iako spadaju pod Dugo Selo, polaze školu u Božjakovinu. Na stanicu idu u Lukarišće, a put je itekako nesiguran ako idu pješke preko neosvijetljenog mosta. Plan rada su već ranije predali, uključuje malčiranje javnih površina, asfaltiranje Klasanove, čišćenje graba, navažanje poljskih puteva, izgradnju kanalizacije, dječjeg igrališta. Najveći problem je sanacija krovišta Vatrogasnog doma, projekt za legalizaciju je predan.
Područje MO Male Ostrne može se pohvaliti većom brzinom interneta. Dražen Turković izdvojio je popravke rasvjete, košnju, mjerenje trase za kanalizaciju u Omladinskoj. Uređenje dječjih igrališta, navažanje poljskih puteva, cijevni propusti, saniranje udarnih rupa… – na rješavanju će i dalje raditi predstavnici s ove razine lokalne samouprave. Što se tiče Prozorja, najviše se ulagalo u tamošnji Vatrogasni dom, rekao je Marijan Certin. Cesta je u lošem stanju, u ingerenciji je Županijskih cesta s kojima, kako je kazao gradonačelnik Velić postoji problem. Trebalo bi očistiti putne grabe, a nema ni kanalizacije, dodao je Certin.
Brzi Internet ima i područje MO Velika Ostrna. HAKOM je bio investitor dok je Grad riješio imovinsko-pravne odnose, kazala je predsjednica MO-a Anita Vešligaj. Na Florijanovo je postavljena spomen ploča poginulima u 1. svjetskom ratu. Dali su 5.000 kuna vatrogascima, 1.000 kuna LD-u Kuna te još 1.000 kuna za djecu iz crkve. Izgrađeno je dječje igralište, popravljena je bankina na cesti Dugo Selo-Ježevo, a bilo bi dobro kad bi se obnovila željeznička stanica koja je sada samo zabijena daskama. I oni traže mjesto za sastanke, a pogodan bi bio donji dio stare škole. Vešligaj je istakla kako oni imaju dobar odnos s komunalnim redarima.
Kako se u MO Puhovo i nema što popraviti, napomenuo je Jozo Lovrić. Najbrojnija djeca u Zorićevoj školi su upravo iz Puhova, a poluizgrađeno igralište trebalo bi završiti. Slabo osvijetljena i uska Huzanićeva ulica opasna je prometnica i to bi se moralo riješiti. Kanalizacija Puhovom je prošla, a nadležne službe trebale bi istražiti zašto se neki nisu priključili. Ovaj MO uložio je novac za socijalne potrebe, pomaže mještanima slabijeg imovinskog stanja. Lovrić smatra kako su teritorijalne granice MO-ova nelogično posložene jer, primjerice, dio naselja potpada pod Istok, a logično bi bilo da je Puhovo od prve pruge prema dolje. Iznio je i kako je nogostup koji se gradi u Puhovo spomenut u izvješću MO Istok. Predsjednik Vijeća Ivaniček je odgovorio kako su granice rađene prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u skladu sa statističkim krugovima. Lovrić se osvrnuo i na izgled gradske stranice te kako se ovom skupu nisu odazvali svi vijećnici.
Zadovoljstvo sastankom izrazio je Ivaniček kazavši kako su MO-ovi profunkcionirali te dodao kako je svim vijećnicima upućen poziv. Na pitanje Dokića o najavi dolaska izbjeglica u dugoselsku vojarnu, Velić je iznio stav kako vojarna nije prikladna iz razloga što je u gradu, nije još iseljena, a i nitko se gradu nije obratio od nadležnih instanci. Ako bude potrebno donijet će se zaključci na Vijeću i poslati Vladi RH. Vijećnik Kruno Blažinović mišljenja je kako je MO šire područje od vatrogasne zajednice, pitao je o održavanju zbora građana, a misli i kako bi MO-ovi trebali informirati putem interneta, možda i na službenoj gradskoj stranici. Informiranje putem interneta mogla bi biti dopuna, uz postavljene sandučiće za pitanja i prijedloge građana, iznio je Pintar. Dva puta godišnje u Ostrni se tiska glasnik sa svim potrebnim informacijama koji se dijeli mještanima, iznio je primjer informiranja vijećnik Božidar Cik. Upravo su vatrogasni domovi centar i pokretač događanja te okupljališta u malim sredinama, čulo se od većine na Blažinovićevo mišljenje. Sredstva koja dolaze od vatrogasne zajednice strogo su namjenska i troše se za redovan rad. Vijećnik Stjepan Bertek napomenuo je kako je nužna suradnja između vijećnika i mjesnih odbora, pogotovo kod izrade proračuna čiji je dio plan i program gradnje, a gdje oni, nakon uvida, mogu reći što je prioritet na njihovom području.
Što se tiče komunalnih redara, oni imaju i druga zaduženja i obveze koje obavljaju na najbolji mogući način s obzirom na sredstva, ekipiranost i znanje, objasnio je pročelnik Vinko. Plan koji je ovdje prezentiran pokušat će se objediniti jer svaki MO gleda kroz prizmu svog područja, treba posložiti i naći prioritete jer mi ne možemo odgovoriti na sve zahtjeve. Često je komplicirano doći do vlasnika zapuštenih parcela koje su mučne točke. Kod nasipavanja poljskih putova surađujemo s mjesnim odborima, a stvar je u prihodovnoj strani, 2/3 ide kroz komunalnu naknadu, sve drugo ide iz drugih prihoda koji su sve tanji i tanji. Suradnja s Hrvatskim vodama se poboljšala dok sa Županijskim cestama Grad ima tešku i kompliciranu suradnju što je ranije napomenuo i gradonačelnik Velić. Radit će se na poboljšanju komunikacije, tako da građani znaju što se može i zašto se nešto nije odradilo.Skip to content