Održano javno izlaganje Strategije Pametnog grada za Grad Dugo Selo

Javno izlaganje„Strategije Pametnog grada za Grad Dugo Selo 2019-2023“ održano je jučer u Gradskoj vijećnici. Prezenter je bio predstavnik tvrtke izrađivača Infodom Leo Petrov, u nazočnosti predstavnika Grada, ujedno i članova radnog tima, zamjenika gradonačelnika Nikole Tominca i Jasminke Kokot Bambić, pročelnika gradskih odjela za pravne poslove Mladena Šestana, društvenih djelatnosti Veljka Bertaka te stambenog gospodarstva Marija Vinka. Dokument Strategije bio je predmet javne rasprave/ savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, građani su bili pozvani na uključenje, a putem web obrasca to još uvijek stignu učiniti danas i sutra, 16. siječnja. Izlaganju je prisustvovala tek nekolicina građana.
„Strategija Pametnog grada je strategija koja prvenstveno uzima u obzir digitalne tehnologije i stavlja ih u funkciju grada. Svjedoci smo da je tehnologija otišla daleko i ideja je da se njome olakša život građanima u svakodnevnim aktivnostima. Pametna rasvjeta, regulacija parkirnih mjesta, obavijesti o gustoći prometa, pametni spremnici za otpad, upotreba novih izvora energije. Također, stavljanje javnih podataka u službu građana. Primjerice, kad podnesu neki zahtjev upravi mogu pratiti kretanje svog predmeta kroz određene urede unutar javne uprave, davati svoje primjedbe i sugestije. Tu su i razni senzori za kvalitetu i vlažnost zraka, kontorlu alergena, praćenja kvalitete zraka u školskim ustanovama. Istakao bih upotrebu pametnih tehnologija u smislu poticanja razvoja talenata i edukacija. Grad može osigurati platforme za dijeljenje znanja što može služiti kao akcelerator znanja“, pojasnio je, između ostalog, Petrov navodeći neke od brojnih primjera putem pametnih aplikacija mogućih preko weba i mobitela.
Što se tiče cijene, načina i izvora financiranja kazao je kako se može govoriti o manjim i većim projektima. „S druge strane danas imate fondove potaknute od strane EU, to je nešto što ona dugo zagovara. Možemo govoriti o projektima koji su jeftiniji i skuplji, koji se mogu kroz neko duže vrijeme realizirati. Kad govorimo o nekom obliku dijeljenja informacija na razini gradske uprave – tu nisu potrebne velike investicije, potrebna je samo promjena načina razmišljanja. Građani su fokus, oni su ti kojima uprava mora služiti kao servis. Možemo govoriti o 20 do 30.000 kuna, a i o većim iznosima. Pitanje je modela kako se to može financirati i o nekom vremenskom periodu. Već samo pokretanje projekta može biti dobar stimulans, da građani shvate da gradska uprava vodi računa o kvaliteti života građana i na taj način potakne da ne odlaze.  To je jedan od problema s kojima se gradovi suočavaju – građani nisu zadovoljni načinom na koji se gradska uprava ophodi prema njima, ne dopušta im da aktivno sudjeluju u kreiranju politike, a s druge strane možda nisu zadovoljni ni sadržajem koje im nudi, ni kvalitetom usluge pa onda ni cijenama koje moraju platiti“, kazao je predstavnik izrađivača.

Grad Dugo Selo ima 4 strateška cilja, detektirano 20 inicijalnih projekata
Za Dugo Selo, kroz rad s gradskom upravom (odjelima, ustanovama i poduzećima u njegovu vlasništvu), utanačena su 4 strateška cilja. To su agilna i učinkovita gradska uprava, povećanje kvalitete života, stvaranja poticajne klime za razvoj poduzetništva kao i i očuvanja prirodnih, kulturnih vrijednosti i zaštite okoliša. Kreirano je 9 područja: učinkovita i transparentna gradska uprava; pametno upravljanje energijom i zaštitom okoliša; gospodarstvo i turizam; obrazovanje, kultura i sport; ruralni razvoj; održiva urbana mobilnost; razvoj digitalne infrastrukture; zdravstvo i društvena osjetljivost. Upravo je pozitivan prirodni prirast Dugog Sela, među rijetkima u državi, njegova velika prednost te bi trebalo ići u smjeru zadržavanja stanovništva, mjesta za trajno i kvalitetno življenje u svim segmentima. Detektirano je 20 inicijalnih projekata koji bi bilo dobro pokrenuti. Neki od njih su smart city platforma, povjerenstvo za pametni grad, unaprjeđenje bic.staza, Internet za svakoga, turizam, digitalna tržnica, pametno održavanja zelenih površina, razvoj talenata… Prema prikazu projekata s gledišta financiranja u navedenom petogodišnjem razdoblju ukupan iznos za sve projekte je nešto veći od 4 milijuna kuna. Cjelovita Strategija dostupna je na http://dugoselo.hr/?page_id=19958
Kako se čulo, nakon javne rasprave slijedi usvajanje dokumenta na Gradskom vijeću. Među malobrojnim građanima bila je i gradska vijećnica Ivana Krišto koja, iako pozdravlja izradu, smatra kako je to dugoročna vizija koja nije realna s obzirom na sadašnju fazu razvoja grada. S time su se složili i ostali predstavnici građana. Mišljenja su kako su dovedeni pred gotovo čin, nisu adekvatno informirani, a žele biti i educirani. Postavljeno je pitanje zašto Grad ne napravi svoj Master plan. Kako je pojasnio zamjenik gradonačelnika Tominac, ovo je sublimat mjera i aktivnosti da bi se došlo do cilja, neki projekti mogu odmah krenuti u realizaciju, za neke će trebati vremena. Pojašnjeno je kako je dokument pravnog karaktera. Na osnovu njega će se raditi projekti i podložan je promjenama, ovisno o želji grada i njegovom pozicioniranju.
Podsjećamo kako se Strategija nalazi na službenoj stranici Grada, a svoje primjedbe i sugestije možete uputiti još danas i sutra putem web obrasca.Skip to content