OŠ Josipa Zorića obilježila „Dan sjećanja na Vukovar“ simboličnim performansom

poz3Uz paljenje lampaša ispred škole i duž Zorićeve ulice, OŠ Josipa Zorića obilježila je „Dan sjećanja na Vukovar“ programom koji je uključivao performans, razgovor i predavanje. Koordinatori su bili profesori povijesti Siniša Kljaić i Verica Josipović te knjižničarka Lada Grdan, a sudjelovali su učenici osmih razreda.
Zanimljivim performansom željela se približiti mladim ljudima situacija u kojoj su bili Vukovarci u tim danima tmine i prenijeti emocija gubitka. Osmaši su na komadić papira zapisivali odgovore na četiri, naoko jednostavnih pitanja. Što ih čini sretnima; navesti tri omiljena jela te predmeta; osobe s kojima bi proveli dan uoči smaka svijeta – odgovarali su brzo, ne znajući što će se s tim papirićima dogoditi. Na iznenađenje učenika, drugi dio performansa odvio se u školskom dvorištu gdje su papirići spaljeni.
Većina je shvatila simboliku, u vatri i dimu nestali su snovi i nadanja mnogih Vukovaraca. Među njima bila su i djeca njihove dobi čiji su se životi promijenili ili izgubili u ratnom stradanju. Razgovor o gubitku snova i svega onog što čini ljudski život, nastavljen je po povratku u predvorje škole u koji su se učenici vratili u koloni. Kratko slovo o Vukovaru, Domovinskom ratu i obilježavanju 25. godišnjice od slamanja vukovarskog otpora, iznijela je prof. Josipović. Napomenuto je kako je ravnateljica Mara Mamuza otputovala u Vukovar gdje je sudjelovala u Koloni sjećanja. Na kraju ovog programa obilježavanja, pročitana je „Priča o gradu“ Siniše Glavaševića, a Leo Slivar Perković zapalio je svijeću ispred panoa, u spomen na Vukovar i njegovo herojstvo.Skip to content