Otvoreno dječje igralište u Lukarišću

Lokalna akcijska grupa „Prigorje“ provela je 2019. godine natječaj iz Programa ruralnog razvoja, za provedbu tipa operacije 2.1.1. Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnim usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu za projekt „Izgradnja dječjeg igrališta u naselju Lukarišće“. Projekt ukupne vrijednosti 430.008 kuna sufinanciran je sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u iznosu od 233.493 kune, Grada Dugog Sela u iznosu od 170.521 kunu te uz potporu proračuna RH u iznosu od 25.943 kune.

„Djeca su naša budućnost i uvijek su nam na prvom mjestu. Na području grada trenutno je oko 20 dječjih igrališta, a svaku novu investiciju radimo planirano u cilju poboljšanja gradske infrastrukture. Svakim novim korakom želimo Dugo Selo kontinuirano graditi u smjeru grada privlačnog za život mladim obiteljima i sa svim sadržajima modernog života. Kontinuirano radimo na povećanju kapaciteta vrtića na području Grada jer ne želimo da niti jedno dijete ne ostane bez mjesta. Sufinanciramo i rad privatnih vrtića, proširujemo i razvijamo programe za predškolski odgoj, a u osnovnim školama sufinanciramo produženi boravak djece. U fazi smo izrade još nekoliko obrazovnih objekata i objekata za izvannastavne aktivnosti. Dugo Selo je grad mladih i grad za obitelj i trudit ćemo se pružati im što više“, istaknuo je gradonačelnik Nenad Panian.

Glavni cilj ovog projekta je poticanje lokalnog razvoja u ruralnim područjima te poboljšanje uvjeta i kvalitete života kao i aktivno provođenje slobodnog vremena djece i mladeži na području naselja i okolice. „U okviru Programa ruralnog razvoja mnogo je mogućnosti za iskorištavanje mjera i dobivanje sredstava za ulaganja u lokalnu infrastrukturu. Ovo je samo jedan od primjera kako naša Lokalna akcijska grupa radi na unapređenju kvalitete života i pridonosi razvoju lokalne samouprave. Temelj njihovog rada i jest LEADER pristup – veze između akcija u ruralnom razvoju te smo tako uvidjeli rastuće potrebe u Dugom Selu. Doseljavanjem mladog stanovništva posljednjih nekoliko godina, narastao je i broj djece te su kapaciteti vrtića prešli granice. To je bila motivacija za povlačenje sredstava iz EU fonda“, dodao je Panian.

Igralište je izgrađeno u blizini zgrade Područnog objekta Lukarišće Dječjeg vrtića Dugo Selo, do kojeg se planira i izgradnja Društvenog doma. „Ukupna površina igrališta je 145 m2, od čega je 128 m2 područje za igre s loptom.Teren je od umjetne trave“, rekla je voditeljica projekta Jadranka Robić. Opremljeno je kombiniranim igralom (toranj s krovom, spiralni tobogan, kosa ploča s užetom za penjanje, stepenice s rukohvatima i dvije ljuljačke), njihalice na jednoj opruzi, klackalice i ljuljačke s košarom (gnijezdo). Ograđeno je i hortikulturno uređeno. Osiguran je siguran prostor koji će djeca moći koristiti minimalno 300 dana u godini. Bit će na raspolaganju cjelokupnom stanovništvu, a i udrugama za provođenje raznih aktivnosti edukativne naravi.

„Djeca su dobila zaštićen i siguran prostor za igru i boravak na otvorenom. Ima mjesta za doradu i poboljšanje te se nadamo da ćemo dobiti i južni ulaz te da se neće uopće morati ići na glavnu i jako prometnu cestu za koju imam informacije kako njome prolazi oko 12 000 vozila dnevno. Što se tiče sjevernog dijela igrališta imamo zebru“, kazao je predsjednik MO Lukarišće Predrag Birt.

Nadzor nad igralištem provodit će komunalni redari Grada Dugog Sela, a sva oštećenja popravljat će se sredstvima iz gradskog proračuna. Zelene površine i poslove čišćenja obavljat će Dugoselski komunalni i poduzetnički centar.Skip to content