Ove nedjelje 17. travnja – novi planinarski izlet na Ravnu goru

ravna goraSvi planinari, oni prijašnji, ali i budući, pozivaju se na još jedan planinarski izlet 17. travnja – na Ravnu goru kod Trakošćana. Uživanje u ugodnom planiranju i u promatranju buđenja prirode je garantirano, a po povratku omogućena je i posjeta dvorcu Trakošćan.

Trakošćan – Ravna gora (686 m) 17. travnja

Opis kraja:

Ravna gora je najsjevernija gora Hrvatskoga zagorja. Smjestila se u gornjem porječju rijeke Bednje i smatra se posljednjim ogrankom Alpi. Prostire se u dužini od 13 km od zapada (Trakošćan) prema istoku (Donja i Gornja Voća). Najviši vrh Ravne gore je na nadmorskoj visini od 686 metara i na njemu je podignut vidikovac. Najviši vrhovi prema istoku su: Ravna gora (677 m), Kukelj (517 m), Vukovoj (480 m), Krišnjakovo brdo (379 m) i Furkovo brdo (473 m). Područje Ravne gore prekriveno je pretežno bjelogoričnom šumom s primjesama crnogorice. Ravna gora uz prirodne ljepote kraških pojava kao što su stijene i pećine, po čemu je jedinstvena na području sjeverne Hrvatske, pruža mogućnosti za planinarske izlete jer se na njenim vrhovima nalaze dva planinarska doma. Planinarski dom „Filićev dom“ na Ravnoj gori raspolaže kapacitetom od 70 ležajeva u 16 soba. Planinarski dom „Pusti duh“ na Ravnoj gori raspolaže kapacitetom od 20 ležajeva. Ravna gora je također sjajno odredište za paraglajding, brdski biciklizam, šetnje, lov, sakupljanje gljiva. Najatraktivnija na Ravnoj gori je stijena na krajnjem sjeverozapadu koja se uzdiže iznad mjesta Cvetlin, a na kojoj postoje i staze za alpinističko penjanje. Na vrhove Ravne gore može se doći pješice, dobro markiranim stazama, iz Trakošćana (1,5 sat), Bednje (2 sata) ili Lepoglave (3 sata). Može se doći i automobilom po dobro održavanim makadamskim cestama iz Kamenice ili Višnjice.

 Plan puta:

NEDJELJA: 17.04.2015.

Polazak: u 7 i 30 sati sa parkirališta iznad Pučkog učilišta. Vozimo se autocestom prema Krapini i neposredno prije graničnog prijelaza sa Slovenijom skrećemo prema Trakošćanu. Ovdje ostavljamo naše automobile i pješice polazimo prema vrhu Ravne gore (oko 2 sata ugodnog planinarenja). Skupina koja će se osjećati spremna moći će sa vodičem krenuti na teži i atraktivniji dio uspona, (klinovi i sajle) dok oni ostali nastavit će ugodnim putem sa lijepim vidicima da Filićevog doma. Slijedi ručak iz ruksaka ili se može pojesti nešto iz ponude hrane na domu. Nakon odmora slijedi šetnja 15- 20 min do najstarijeg doma na Ravnoj gori, Pusti duh. Svi zajedno vraćamo se do Trakošćana. Po dolasku u Trakošćan pruža se mogućnost obilaska dvorca  (vrijedi pogledati). Povratak u Dugo Selo do 19 sati.

Hrana:

Hranu možete ponijeti u ruksaku ili se može jesti na domu. Pića raznih vrsta ima na domu.

OPREMA:

Dobre cipele, rezervnu odjeću za presvući, zaštita od sunca, kiše, vodu, nešto slatko za energiju i preporučaju se štapovi za hodanje.

Važna napomena: Dozvoljeno je donijeti kolače na izlet!

Idemo na Ravnu goru, bit ćete iznenađeni ljepotom tog kraja!

Vaši vodiči:

ŽELJKO NOVAK  planinski vodič  – mob. 091 541 05 71, mail: zeljko.novak4@gmail.com

SANJA NOVAČKI  mob. 091 530 89 19, mail:sanjanovacki@gmail.comSkip to content