Pokrenuta javna kampanja INDIEGOGO za zaštitu i očuvanje zbirke Vere Dajht Kralj

Živi atelje Dajht Kralj pokrenuo je javnu kampanju INDIEGOGO u cilju zaštite i promocije zaštićenog kulturnog nasljeđa Republike Hrvatske, vrijedne zbirke kiparice Vere Dajht Kralj, o kojoj se inače skrbe.

Putem platforme za javno financiranje INDIEGOGO nastoje prikupiti više sredstava, od dosada odobrenih, skromnih suma, od institucija grada i ministarstva. Dosada su digitalizirali preko 2.000 kataloških jedinica Verine zbirke, stvorili javni repozitorij, pokrenuli niz inicijativa i projekata, a u planu je i niz novih – kao što je promocija prve monografije, ujedno i prva izložba iz fundusa zbirke, o Verinim javnim skulpturama i spomenicima, koje će biti službeno otvorena 3. listopada 2018. u Hrvatskom Muzeju Arhitekture – HAZU. Više informacija o samoj kampanji može se doznati na sljedećem linku: https://igg.me/at/ZiviAteljeDK-Zbirka-VeraDajhtKralj , dok o samom radu Živog atelje DK na njihovoj web stranici i Facebook

Umjetnička ostavština pokojne akademske kiparice Vere Dajht Kralj, koja vuče porijeklo iz Dugog Sela, od značajne je kulturne i povijesne vrijednosti, a Živi atelje DK nastoji njenu zbirku uključiti u budući dugoselski muzej u nastajanju. 

Vera Dajht-Kralj rođena je 1928 u Dugom Selu. Nakon drugog svjetskog rata, internacije u logoru i izbjeglištva, završava Akademiju Likovnih Umjetnosti u Zagrebu u klasi Frana Kršinića i Antuna Augustinčića. Sljedeći korak je postdiplomski studij na Académie des Beaux-Arts u Parizu kod Profesora Yenicessa. 1952/53. Po povratku, od 1954, u svom ateljeu u Ilici 110 u Zagrebu, stvara do zadnjeg dana, punih 60 godina. 

Prvi put izlaže 1952. u Parizu, u Musee Municipal d’Art Moderne. Nakon toga izlaže na više od 70 skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i svijetu ( Padova, Ferrara, Rimini, Napulj, Limoges, Mannheim, Faenza, Kairo, Atena, Cape Town ).

Među spomeničkim rješenjima i natječajima za skulpture u javnim prostorima, najpoznatija ostvarenja su spomenik u Oborovu i “Prozor” u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu.

Vera Dajht Kralj preminula je 2014. godine ali je udruga Živi Atelje Dajht Kralj preuzela brigu kako bi njezina vrijedna zbirka bila dostupna javnosti.Skip to content