Policijska postaja Dugo Selo organizirala i ove godine akciju „Poštujete naše znakove“

Redovito, uz početak nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi projekt „Poštujte naše znakove“ kojim se nastoji zaštiti najugroženija skupina sudionika u prometu – djecu, dok se vozače podsjeća da uvijek pripaze na njih. U istom projektu redovito sudjeluje i Policijska postaja Dugo Selo, a tako i ove godine. Djelatnici Policijske postaje Dugo Selo predvođeni Školskom prometnom jedinicom Osnovne škole „Ivan Benković“ danas su na županijskoj cesti u naselju Kopčevec provodili akciju kontrole brzine i poštivanja prometnih propisa. Vozači auta i prometnih vozila zaustavljani su kod semafora u Kopčevcu, a učenici osmih i šestih razreda iz Školske prometne jedinice imali su zadatak dodijeliti zaustavljenim vozačima pohvale ili opomene.

– U prometu sudjeluje veliki broj djece stoga već dugi niz godina početkom nove školske godine na području PP Dugo Selo organiziramo akciju „Poštujete naše znakove“, uz akcije pojačanog pokrivanja zona osnovnih škola, nadzor školskih autobusa, uz samo pomaganje djeci u prometu, kazala je tom prilikom policijska službenica Marina Pelivan, dodajući kako je ove godine registrirano 99 prometnih nesreća, u kojima su u devet nesreća sudjelovala i djeca, dok je svega jedno dijete ozlijeđeno (kao suputnik u vozilu), što je smanjenje od 75% u odnosu na prošlu godinu.

Tom prilikom akciji se pridružila i zamjenica gradonačelnika Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić, u pratnji gradskog pročelnika za društvene djelatnosti Veljkom Bertakom. „Iako se ova akcija održava početkom rujna, potrebno je apelirati na vozače da se u svakom trenutku pridržavaju propisa i pravila, te da osobito pripaze na djecu kao sudionike u prometu, pogotovo kada su djeca suputnici u vozilu. Grad nastoji izgraditi što više nogostupa kako bi sigurnost djece pješaka bila što veća, kao i redovito rješavati i održavati horizontalnu i vertikalnu signalizaciju prometnica, a od nedavno započeli smo s obilježavanjem biciklističkih staza, tako da je potrebno pripaziti na naše najmlađe bicikliste“, poručila je dogradonačelnica Kokot Bambić.

Inače, akcija MUP-a „Poštujete naše znakove“ organizira se diljem zemlje od 1995. godine, i to uvijek u rujnu početkom školske godine, s ciljem zaštite najugroženije skupine sudionika u prometu – djece. Kontinuirano provođenje akcije svoju opravdanost dokazala je činjenicom da se broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama od početka njenog provođenja znatno smanjio.Skip to content