Potpisani ugovori za „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“

U Ivanić- Gradu danas su potpisani ugovori za Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok. Ugovore o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih Zoran Đuroković i  direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.
Riječ je o projektu vrijednom više od 800 milijuna kuna, od čega sredstva Europske unije iznose više od 480 tisuća kuna ili 68 posto prihvatljivih troškova.  Projekt „Regionalni vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije – Zagreb istok“ sufinancira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Preostali dio od 223 tisuće kuna osigurat će se iz nacionalnih sredstava, od čega će 40 posto odnosno 89 tisuća kuna osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a ostatak Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije.
Projekt obuhvaća izgradnju 316 metara novih vodoopskrbnih cjevovoda, 15 crpnih stanica, 5 vodotornjeva te 8 934 novih kućnih priključaka, kao i rekonstrukciju preko 108 m vodoopskrbnih cjevovoda i jedne crpne stanice te izgradnju vodocrpilišta Kosnica.
-Realizacijom ovoga projekta formirat će se jedinstveni vodoopskrbni sustav koji će udružiti postojeće podsustave, a što će u konačnici utjecati i na smanjenje gubitaka u regionalnom vodoopskrbnom sustavu. Također, do 2023. godine gotovo 30 000 stanovnika Zagrebačke županije imat će mogućnost priključka na vodoopskrbni sustav čime će se priključenost povećati s postojećih 62 posto na 90 posto- rekao je ministar Ćorić.
Projektom „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ zahvaćeni su gradovi Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad i Sv. Ivan Zelina, kao i općine Brckovljani, Rugvica, Rakovec, Preseka, Gradec Farkaševac, Dubrava, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.Skip to content