Povodom Dana darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, 25. listopada

Hrvatski Crveni križ utemeljitelj je dobrovoljnog davalaštva krvi u Republici Hrvatskoj. Prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku. Otada Hrvatski Crveni križ organizira i provodi akcije darivanja krvi prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti. Hrvatski Crveni križ kao glavni promotor i organizator davalaštva krvi u Hrvatskoj: vodi posebnu skrb o dobrovoljnim darivateljima krvi, koji su ujedno i njegovi članovi, upisuje ih u evidenciju te brine o jedinstvenom sustavu priznanja. Transfuzijske službe uzimaju, testiraju i obrađuju krv.
U većini zemalja u svijetu ova djelatnost je povjerena Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi.
Društva Crvenog križa organiziraju akcije dobrovoljnog darivanja krvi prema mjestima rada, školovanja i prema mjestu stanovanja. Posljednjih se godina prikupi prosječno oko 160,000 doza krvi godišnje, što je 3,5 davanja na sto stanovnika. Oko 15 posto dobrovoljnih darivatelja su žene, 85 posto muškarci, a 11 posto su osobe koje prvi put daruju krv.
Rezultati prikupljanja krvi nisu jednakomjerni u svim područjima Hrvatske jer na darivanje krvi utječu mnogi čimbenici: demografski, gospodarstveni, kulturološki, tradicionalni i sl. Kako bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davalaštva putem Hrvatskog Crvenog križa koji omogućava pokrivanje potreba na području cijele države.
Jedini izvor krvi kao lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Stoga je krv za svaku zemlju neprocjenjivo nacionalno bogatstvo, a u određenom trenutku i strateški materijal.

Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Stoga pokažite plemenitost, budite darivatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!

Tko je dobrovoljni darivatelj krvi?

Dobrovoljni, neplaćeni darivatelj krvi je osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dragovoljno i zato nije plaćen niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac. Osnovna načela darivanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost.

Kako se postaje dobrovoljni darivatelj krvi?

Jednostavno – najprije morate donijeti odluku da želite darivati krv i tako spašavati živote ljudi.  Javite se u svoje društvo Crvenog križa. Darivanje krvi je povlastica zdravih ljudi jer samo zdrava osoba može biti darivatelj krvi. Dobrovoljni darivatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje.

Hrvatski Crveni križ se prigodnim zahvalnicama zahvaljuje darivateljima krvi u Hrvatskoj. U njihovu čast, 25. listopad proglašen je u Hrvatskoj danom dobrovoljnih darivatelja krvi, dok je u svjetskim razmjerima danom dobrovoljnih darivatelja krvi proglašen 14. lipanj. Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo također na svojem području redovno organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb. Posljednjih godina broj prikupljenih doza na našem području raste i do 10% godišnje, tako da se prosječno organiziraju oko 22 akcije darivanja krvi, te se prikupi oko 800 doza krvi.

U evidenciji Crvenog križa Dugo Selo trenutno je 795 aktivnih darivatelja krvi. Neki od njih krv daju povremeno, svaku godinu ili dvije, dok su neki redovni na svakoj akciji. Najveći postotak naših darivatelja su mladi, koji tek od nedavno daju krv, ali su oni zato svijetla budućnost darivanja na našem kraju. Darivatelji sa većim brojem darivanja, kao i svake godine povodom Dana darivatelja krvi primaju priznanja. Tako su i ove godine na Županijskoj svečanosti  organiziranoj pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije mr.sc. Stjepana Kožića bila dodijeljena priznanja darivateljima za 35, 55 i 75 puta žene, te 50, 75, 100 i 125 puta darivanu krv (muškarci), obiteljske i završne zahvalnice.

Županijska svečanost održala se 23.10. u Mariji Gorici (Zaprešić), a na njoj su priznanja primili svi darivatelji sa visokim brojem davanja sa područja cijele Zagrebačke županije,

Sa područja Dugog Sela, Brckovljana i Rugvice priznanja su ove godine dobili:

Za 35 puta darovanu krv žene: Agić Verica

Za 50 puta darovanu krv: Baršun Marijan i Haraminčić Dušan

Za 75 puta darovanu krv: Šečić Sead

Za 100 puta darovanu krv: Mašić Dušan

Završna zahvalnica: Harambaša Stjepan

Crveni križ Dugo Selo proslavit će Dan dobrovoljnih darivatelja krvi kroz izlet u terme Jezerčica, 25.10, na koji su pozvani svi darivatelji, kao i stalni aktivisti GDCK-a Dugo Selo. Tijekom ručka u termama Jezerčica jubilarnim darivateljima krvi bit će uručena priznanja i zahvalnice. Crveni križ Dugo Selo još jednom svim darivateljima krvi zahvaljuje na humanosti i nesebičnosti, te im čestita Dan darivatelja krvi, 25 listopad.

 

GKSkip to content