Predstavljen „Dugoselski astronom“ Miroslava Mancea

Fotografija za lijevu klapnu  U dvorani Gradske knjižnice Dugo Selo 13. lipnja 2014. godine predstavljena je knjiga Miroslava Mancea „Dugoselski astronom“. To je 36. knjiga   u zavičajnoj biblioteci „Terra sancti Martini“ u nakladi Gradske knjižnice Dugo Selo.

Miroslav Mance (Vrbovsko, 1872.- Zagreb, 1943.) bio je od kraja 19. stoljeća do 1914. godine upravitelj Pučke štedionice u Dugo Selu, ali i značajni hrvatski astronom amater. U to je vrijeme od 1903. godine bio jedan od prvih suradnika našeg poznatog znanstvenika Otona Kučere na zagrebačkoj Zvjezdarnici. Neka je promatranja vršio i na Martin bregu te o tome piše i nekoliko znanstvenih radova. U Dugom Selu je bio i politički angažiran pa se kandidirao za zastupnika dugoselskog kotara u Hrvatskom saboru, ali bez uspjeha.

Osim astronomskih tekstova, ova knjiga donosi i članke u kojima Miroslav Mance govori o svom poznanstvu sa Stjepanom Radićem, o svom ujaku Franji Račkom, o đakovačkom biskupu Josipu Juraju Strossmayeru.

Dok je živio u Dugom Selu, Mance je bio i član „društva slobodnih mislilaca“, nazvanog jednostavno „Slobodna misao“. Za potrebe društva napisao je jednu kratku knjižicu koja je u cijelosti prenesena u knjizi „Dugoselski astronom“.

Miroslav Mance je dosad bio znan jedino uskom krugu proučavatelja povijesti moderne hrvatske astronomije, ali njegovo djelovanje je bilo vrlo raznoliko što ova knjiga zorno pokazuje. Mance je svakako jedna od najzanimljivijih ličnosti koja je živjela u Dugom Selu početkom 20. stoljeća.

Knjiga je bogato ilustrirana, obogaćena koricama fotografa Marija Kocipera, a stručnu recenziju astronomskog dijela knjige napravila je Tatjana Kren, naša poznata astronomkinja.

 

Gradska knjižnica Dugo SeloSkip to content