Predstavljena brošura „Budimo spremni – kako postupiti u slučaju velikih nesreća i katastrofa“

Svakim danom smo svjedoci brojnih nesreća i katastrofa koje ugrožavaju ljudski rod širom svijeta. Klimatske promjene i brojni objekti i infrastruktura suvremenog razvoja ugrožavaju naš opstanak na ovome lijepom planetu na kojem živimo. Razni rizici izazivaju brojne katastrofe s velikim ljudskim i materijalnim gubicima poput potresa, vulkanskih erupcija, poplava, vremenskih nepogoda, ratova, terorizma, tehnoloških incidenata i drugih ugroza. Prijetnje su svuda oko nas. Posebno su nas ovih dana šokirale prestrašne slike s područja Turske i Sirije koje je pogodio vrlo razoran potres i sve nas opomenuo da živimo na područjima na kojima su moguće pojavnosti s vrlo razornim posljedicama. Najbolji su primjer tome nedavni potresi u Zagrebu i Petrinji, poplava u Gunji, orkanski vjetrovi u Čazmi, razorne tuče, pandemije…

Prema podacima Ureda UN-a za smanjenje rizika od katastrofa njihov broj u zadnjih nekoliko desetljeća širom svijeta je u značajnom porastu, od čega je čak 90 % događanja povezano s klimom i prirodnim nepogodama poput velikih šumskih požara, poplava, oluja, pandemija i dr.

Kao uređen sustav javnog upravljanja imamo zadaću povećati sigurnost okruženja u kojem radimo i živimo, te organizirati, ojačati i obučiti hitne službe i operativne snage Civilne zaštite, gradske i druge službe, gospodarstvo, a posebno naše građane, ali i podići svijest građana na višu razinu. Stoga je Grad Dugo Selo putem Stožera civilne zaštite izdao upute građanima u brošuri „Budimo spremni – kako postupiti u slučaju velikih nesreća i katastrofa“ koja se ovih dana dijeli našim sugrađanima.

Cilj je upoznati naše sugrađane s postupcima u pojedinim ekstremnim i posebnim situacijama, ali ih upozoriti s događanjima iz naše povijesti kao pojavnostima koje su se već kod nas dogodile iako ponekad rijetko (zagrebački potresi, poplave, orkanski vjetrovi i slično).

Ujedno smo pozvali naše sugrađane da se uključe u sustav Civilne zaštite, ali i u vatrogasna društva, Crveni križ i Gorsku službu spašavanja, što su neki sugrađani već i učinili čime  su pridonijeli da se naša sredina efikasnije zaštiti u slučaju potrebe. Zajedno smo jači.

 

Brošura – Budimo spremni – kako postupiti u slučaju velikih nesreća i katastrofaSkip to content