Predstavljena knjiga Č.Variole i izložba fotografija M.Kocipera „Od neprilika do prilika…“

Pod zajedničkim nazivom „Od neprilika do prilika…“ u dugoselskim „Starim krovovima“ treće prosinačke večeri održani su predstavljanje knjige Čedomila Variole i izložba fotografija Marija Kocipera.
Ugodnu večer za sve ljubitelje umjetnosti organizirale su obitelj Variola-Kociper i vlasnica objekta Ljiljana Šešet. Riječ dobrodošlice uputio je moderator večeri Marko Kovačić Kova. Više o Čedomilu Varioli ispričao je njegov sin, također pisac, Ogren Variola. Čedomil Variola (1921-1992.) bio je dugogodišnji novinar i urednik u redakciji dječjeg i obrazovnog programa “Radio Zagreba”, današnjeg Hrvatskog radija. Bio je autor i sve do odlaska u mirovinu, pa i kasnije, urednik najstarije “živuće” emisije spomenute redakcije “Stigla je pošta”, idejni začetnik također još uvijek “živuće” emisije “Zašto tako?”, te urednik lektire “Dobra knjiga” za niže razrede osnovne škole. Variola je kroz emisiju „Stigla je pošta“ tajnama novinarskog zanata učio mnoga danas poznata imena, poput Denisa Latina. Znao je kako doprijeti do djece, kako otkriti talente. Osmislio je kako honorirati njihov trud – najbolji mali novinari za nagradu su odlazili na desetodnevno ljetovanje, podsjetio je Ogren na očeve zamisli.
Svoj talent za pisanje, Čedo je pretočio u zbirku pripovijedaka “Od neprilika do prilika…” kao prvi dio cjelokupne zbirke priča posvećenih djetinjstvu i sjećanjima šezdesetih i sedamdesetih godina XX. st. pisanih po pravopisu i gramatičkim pravilima tog doba i u skladu s tadašnjim načinom izražavanja. Kao ozbiljno štivo koje ulazi pod kožu na fini način knjigu je, govoreći o njoj, opisala Larisa Kramer prof. hrvatskog jezika i književnosti. Na neposredan, humorističan i nostalgičan način autor otima zaboravu razdoblje kada je neupotrebljivi gramofon bio pravo malo bogatstvo, a televizor imaginaran pojam. I danas je dobro znati kako je sreća u malim stvarima na što su podsjetili autorov unuk Leon Kociper pročitavši priču „Brada Djeda Mraza“ te Maja Jelenić koja je interpretirala priču „Vlak“. Treba napomenuti i kako drugi dio zbirke naziva „…i na kraju bez neprilika!“ čeka na objavu.
Kao nadopunu zbirci priča, posjetitelji su mogli razgledati postavljenu izložbu fotografija Marija Kocipera. Glavni likovi su djeca u raznim situacijama, među njima u onoj najvažnijoj u djetinjstvu – bezbrižnoj igri. Za glazbu, uz književnost i fotografiju važnu umjetnost u obitelji Variola-Kociper, pobrinula se Variolina kći Sanja Kociper. Na violini je izvela „Big Brother Blues“ Pam Wedgwood, a u izvedbi Špišićevog „Perivoja od slame“ pridružila joj se flautistica Vlatka Glasnović. Kako se moglo na kraju čuti, imunitet okupljenih te prohladne subote podignut je stoga sa čak trostrukom dozom kulture. Tko je propustio ovo događanje, i dalje je u prilici svratiti u „Stare krovove“ pogledati izložbu fotografija, a na polici ga čeka i knjiga puna zanimljivih priča.Skip to content