PREPOROD PRVI NA SMOTRI DJEČJEG KOREOGRAFIRANOG FOLKLORA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

U subotu 13. lipnja održana je smotra dječjeg koreografiranog folklora Zagrebačke županije na kojoj je je sudjelovala dječja folklorna skupina KUD-a PREPOROD uz pratnju dječjeg tamburaškog sastava. Mali su Preporodaši  ispred stručnog žirija izabrani za najbolji dječji folklorni sastav smotre te će predstavljati Zagrebačku županiju na Dječjim državnim folklornim susretima u Kutini. Ocjenjivala se ujednačenost u plesu i pjevanju, uživljenost djece, izbor materijala i sveukupni dojam folklorne izvedbe. Komisiju su ugodno iznenadili mali Preporodovi tamburaši. Izuzetno su lijepo pratili djecu i bili jako dobar oslonac za njihove izvedbe smatra selektor za glazbu D. Kurilovčan. „Čuli smo prekrasne glasove, a i nošnje su bile lijepo priređene. Nismo vidjeli ni jednu frizuru koja nije bila primjerena tradicijskom načinu češljanja“, ocijenio je sudac dječje smotre folklora Tvrtko Zebec zadužen za koreografiju i nošnje.

Na županijskoj smotri dječjeg folklora sudjelovalo je 12 predstavnika iz gradova Zagrebačke županije, a organizator smotre bila je  Zajednica kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije. Voditelji KUD-ova dobili su stručne ocjene svog rada te savjete za budući smjer kretanja.

– Samo tako treba nastaviti dalje jer je to jedini način da očuvamo našu tradiciju i da je populariziramo jer jedino djeca i mladi su živi nositelji tradicije – čulo se na okruglom stolu nakon smotre. Preporod je prava mala “tvornica” Preporodaša gdje se od malih naraštaja pridaje velika pažnja plesu , pjevanju i narodnom ruhu.Skip to content