Primijenjen sustav video nadzora na javnim gradskim površinama na 12 lokacija, s namjerom proširenja

U sklopu posljednje točke sjednice Vijeće za prevenciju održane 28. ožujka bilo je riječi o sigurnosti i prevenciji vandalizma na javnim gradskim površinama te je istaknuto kako je Grad Dugo Selo ishodio sve nužne dozvole za implementaciju sustava video nadzora ja javnim gradskim površinama.

„Radi se o kompleksnom procesu izrade dokumentacije, elaborata, ishođenje svih dozvola i rješenja potrebnih od Ministarstva unutarnjih poslova, no Grad je uspješno sve odradio te mu je odobren sustav nadzora koji je instaliran na 12 lokacija, sa preko 20 kamera. Vjerujemo kako će to biti višestruko odličan alat – kako zbog sprečavanja potencijalnih počinitelja u prekršaju, tako i zbog omogućavanja policiji i drugim tijelima da utvrdi, dokaže eventualno kazneno djelo“, pojašnjava pročelnik za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Boris Savić dodajući kako će se sustav dodatno nadograditi.

Već sada je u postupku nabava kamera za nove lokacije, koje uključuju Pump track i ostale sportske objekte, a kroz buduće razdoblje bit će uključena i neka druga ključna mjesta, sve radi podizanja razine sigurnosti građana.

Po zakonu i europskoj uredbi na svim lokacijama video nadzora na javnim površinama moraju biti postavljena upozorenja da se područje snima te kamere ne smiju snimaju privatne nekretnine, što je ovaj gradski sustav sve uvažio i ugradio. Grad je također utvrdio kako se obrada podataka i snimljenog materijala neće obrađivati u Gradu Dugom Selu, već će to činiti treća osoba, tvrtka zaštitarske službe, sve kako bi se smanjila mogućnost eventualnog utjecaja na snimljene podatke. Službenik u Gradu će, s druge strane, dati zainteresiranim građanima sve informacije vezano uz način na koji se obrađuju ti podaci.

„Poduzeli smo apsolutno sve korake da se maksimalno zaštite osobni podaci građana, što je temelj europske i hrvatske regulative, a mi u Gradu smo ponosni smo što postavili takav sustav koji osim što štiti imovinu Grada i građana, ali i privatnost osobnih podataka samih građana“, poručio je pročelnik Savić.Skip to content