Projekt 54 plus – radionica umjetnost slikanja

Projekt „Radost življenja“ spoj je tradicijske kulture i vrijednosti obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti kroz koji se stanovnicima grada Dugog Sela i okolice omogućuje razvijanje povezanosti s tradicijom i teritorijem, jačanje kulturnog identiteta te razvoj umjetničke publike. Aktivno bavljenje kulturom doprinijeti će procesu aktivnog i zdravog starenja, omogućiti će starijim osobama korištenje kreativnih i intelektualnih kapaciteta i razvoj motoričkih vještina, ali i stimulirati njihovo sudjelovanje i jačanje društvenih kontakata i autonomije te doprinijeti većoj radosti života i porastu samopouzdanja.
Grad Dugo Selo u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem DUGO SELO i KUD-om „PREPOROD“ dobili su bespovratna sredstva za projekt „Radost življenja“ u sklopu financiranja „Umjetnost i kultura 54+“ za osobe starije od 54 godine.
Ciljevi i očekivani rezultati projekta:
Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije te jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba starijih od 54 godine kroz omogućavanje sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji kulture grada Dugog Sela.

Ukupna vrijednost projekta:
806.716,78 kn
Iznos koji sufinancira EU/ESF (85 %):
685.709,26 kn
Iznos koji sufinancira RH / MK (15%):
121.007,52 KN
 
Razdoblje provedbe projekta:
07.2018-01.2020.
Provode se aktivnom u okviru 8 projektih elemenata: zavičajno ruho (vez, pletenje, šivanje), Pjesma zavičaja (pjevanje), kultura zavijača – folklorno plesanje, dramska grupa, folklorno sviranje, izrada tradicionalnog nakita, slikanje, umjetničko oblikovanje gline – keramika.
U nastavcima bit će predstavljen sadržaj svakog projektnog elementa, sudionici, voditelji i aktivnosti.

Umjetnost slikanja

Ova je radionica u sklopu Projekta ispunila očekivanje polaznika, koji su to potvrdili radom i izjavama. Tridesetak ljubitelja slikanja prepustilo se učenju i ugodnom druženju u subotnjim terminima. Akademski slikar Robert Samardžić ima ugodan ali ne i lak zadatak. Naime, dio polaznika već ima stečenih znanja i vještina u slikanju što su potvrdili izlaganjem svojih djela samostalno ili grupno. Većina njih upravo je od ovog profesora stekla to znanje tijekom prethodnih edukacija. Tako R. Samardžić sada radi selektivno, posvećujuću potrebnu pažnju samim početnicima kao i polaznicima s predznanjem. Uz osnovnu poduku u slikanju polaznici su dosad radili pejsaže, portrete, mrtve prirode, slikali su po predlošcima poznatih majstora te su radili portrete i figure na osnovu živog modela. Koristili su najzastupljenije tehnike: uljne i akrilne boje na platnu, tempere i akvarele, olovku, ugljen i tuš, suhe pastele i linorez…
Kako i u drugim grupama, rad, učenje i druženje odvijaju se u pozitivnoj atmosferi. Uz svoje kolege iz radionice umjetničkog oblikovanja gline, slikari su se već predstavili na nedavnoj izložbi posvećenoj cvijeću koja je održana prigodom dugoselskog sajma cvijeća. Još veća i bogatija izložba likovnih djela bit će postavljenja nakon završetka programa umjetnosti slikanja.Skip to content