Proslava Oluje i u Dugom Selu

Udruga ratnih veterana Domovinskog rata „Crne mambe“ pod pokroviteljstvom Grada Dugog Sela organizirala je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja svečano obilježavanje 21. obljetnice vojno redarstvene operacije „Oluja“. Program koji je započeo na Arcusovom trgu okupljanjem brojnih predstavnika braniteljskih udruga, kao i brojnih gostiju, nastavljen je svečanim mimohodom predstavnika udruga s ratnim zastavama i zastavama udruga u pratnji Limene glazbe Kud-a „Preporod“. Mimohod Kolodovorskom i Zorićevom ulicom zaključen je ispred spomenika poginulim braniteljima kod dugoselske pošte, gdje su sudionici polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast dugoselskim braniteljima.
„Prije 21 godine na ovaj dan vojnom redarstvenom operacijom „Oluja“ oslobodili smo Knin, a time i državu Hrvatsku. Bila je to oluja u svakom smislu – oluja koja je očistila ratno vrijeme u našoj državi, i koja je donijela stoljetni san – samostalnost, neovisnost i slobodu“, poručio je predsjednik Udruge Crne mambe Ivica Šafarić Ninja prije početka svečanog programa na Arcusovom trgu. Osvrnuo se tom prilikom na situaciju branitelja kazavši kako su „branitelje nakon rata uspavali, razjedinili, mnoge zaboravili, a neke i potkupili i nezamijećeno našu domovinu uzeli za svoju korist. Bez obzira tko će voditi hrvatski narod, odnosno tko će pobijediti na izborima, neka ne zanemare ljude koji istinski vole svoju Hrvatsku. Mnogi domoljubi više neće dopuštati iskorištavanje položaja mnogih političara kako bi njima samima bilo ugodno živjeti. Moramo se ujediniti još jednom kao ’95.“, poručio je Šafarić Ninja.
Zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević čestitao je svima današnji državni praznik uz zahvalu se svim braniteljima koji su omogućili da živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj. „Uz njihovu pomoć Hrvatska je postala država što je danas – članica EU i NATO saveza, država u kojoj svi građani imaju svoja prava i svoje obveze. Posebno se treba i s velikim pijetetom zahvaliti onima koji danas nisu s nama, braniteljima koji su položili živote za nas – s njima trebamo danas biti u mislima i u našim molitvama“, poručio je Jakovljević. Također je istaknuo da se ovogodišnja proslava organizira u Dugom Selu drugu godinu, jer „ne možemo svi otići u Knin gdje je centralna proslava“, najavivši kako da će se ova tradicija nastaviti i dalje.
Nakon njihova obraćanja u znak obilježavanja više od dva desetljeća od Oluje pušten je 21 golub mira, a sve popraćeno uz pljesak okupljenih na Arcusovom trgu. Uz ovaj dan za branitelje je održana i sveta misa u Župnoj crkvi sv. Martina koju je služio dugoselski župnik vlč. Slavko Kresonja, a nakon toga je nastavljen svečani program na Arcusovom trgu uz prigodnu izložbu ratnih fotografija Udruge „Crne mambe“, 53. samostalnog bataljuna Dugo Selo i MUP-a PP Dugo Selo, te video projekciju ratnog dokumentarnog filma. A zabavni program uz tamburaše nastavljen je do kasnih noćnih sati uz nezaboravan vatromet.Skip to content